Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mest kvinnor och barn i stor flyktingvåg

Den ryskstödda syriska offensiven mot provinsen Idlib har skapat en av de största flyktingvågorna hittills under Syrienkriget. Över en halv miljon människor är i rörelse för att undkomma våldet.

En syrier sörjer sin döda mor efter en flygattack mot deras hem i Sarmin i Idlib den gångna helgen.Bild: Ghaith al-Said/AP/TT
– Den stora majoriteten – 80 procent – är kvinnor och barn, säger David Swanson, talesman för FN-organet Ocha.
Många av dem hade dessutom flytt redan tidigare – ungefär hälften av Idlibs tre miljoner invånare har tagit sig dit för att undkomma krig och misär i övriga Syrien.
– Det förstärker en redan svår humanitär situation i området, med över 400 000 som flytt mellan april och augusti, många av dem flera gånger, säger Swanson.
Syriska regeringsstyrkor har de senaste veckorna rapporterat omfattande framgångar i offensiven. Det innebär att de rycker fram allt längre norrut, vilket i sin tur jagar flyktingarna mot turkiska gränsen.
Turkiet inhyser redan miljoner syriska flyktingar, och har svårt att hantera fler. Ankara-regimen har en allt starkare närvaro i Idlib, i hopp om att upprätthålla en ”nedtrappningszon” som ska utgöra buffert mellan gränsen och striderna.
Men denna zon bygger på uppgörelser med Ryssland och hänger på en skör tråd efter strider i måndags som krävde civila och militära liv på alla sidor.
Gå till toppen