Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Obekväma ämnen när nya kulturcentret Shako Mako drar igång i Malmö

Exorcistisk midnattsrit och queerfilmfestival är några av inslagen när nya kulturcentret Shako Mako nu drar igång i Malmö. I en familj fylld av läkare och modeskapare har Ansar Bakir valt kulturen. Målet är att hylla samtida konst från Mellanöstern och Nordafrika och vara en obekväm aktör.

Ansar Bakir.Bild: Peter Frennesson
I en av industribyggnaderna på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, inklämda mellan de omtalade verksamheterna Plan B och Kontrapunkt, ligger Phatic Studios där Ansar Bakir har sitt kontor. Det är där han ska bygga upp sitt nya kulturcentrum Shako Mako, även om arrangemangen främst kommer att synas på andra scener i staden.
– ”Shako mako” betyder ungefär ”tja, läget?” eller ”vad händer?”, berättar Ansar Bakir.
Tio månader gammal anlände han till Sverige 1989. Familjen hade flytt Irak. Under uppväxten på Seved, Rosengård och Nydala såg han många jämnåriga hamna snett, men det var aldrig ett alternativ för familjen Bakir.
– Jag fick aldrig gå till fritidsgården. Mina föräldrar var smarta och tyckte att fritidsgården var en grogrund för kriminalitet. Så de höll hårt i mig och mina fyra äldre bröder. Och det har resulterat, säger Ansar Bakir.
Två av storebröderna är läkare, en jobbar på Louis Vuitton och den fjärde är välrenommerad modeskapare: Saif Bakir som driver modemärket CMMN SWDN. Ansar Bakirs egen väg har gått via studier i London, praktiktjänst på SVT, arbete som boendeassistent och jobbet som produktionskoordinator för Malmö Live konserthus ungdomsnätverk 040 Live. Det senare jobbet väckte en insikt om att det gick att jobba med kultur på den här nivån.
– När jag växte upp trodde jag nog inte det. Antingen blir man tandläkare, läkare eller revisor.
Idag arbetar han med dels Konstkupan som är ett projekt för att skapa en kulturell mötesplats för nyanlända. Men allra närmast hjärtat ligger nu det egna projektet Shako Mako som är tänkt som ett kulturcentrum dedikerat för att visa och hylla samtida konst från Mellanöstern och Nordafrika.
– Malmö har en så stor minoritet från Mellanöstern och samtidigt är det få som gör kulturarrangemang för den målgruppen på en högre nivå. Vi riktar oss till en yngre generation, men också till en minoritet inom minoriteten. Vi vänder oss till rasifierade hbtq-personer som känner att det inte finns någon plats för dem i andra rum. Vi kommer att prata om obekväma grejer och i vissa fall göra arrangemangen helt separatistiska, säger Ansar Bakir.
"Med Shako Mako vill vi ta tillbaka narrativet och forma diskussionen om Nordafrika, Mellanöstern och deras diaspora", säger Ansar Bakir.Bild: Peter Frennesson
Våren 2020 kommer Shako Mako att dra igång sin verksamhet och det blir kulturevenemang, musikarrangemang, filmfestivaler, föreläsningar, utställningar och teaterpjäser. På Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangerar de en konsert med det marockanska bandet Asmaa Bnat Timboktu som är det enda kvinnliga bandet som spelar den religiösa musikstilen gnawa. Konserten arrangeras på Inkonst och det gör även en konsert den 7 april.
– Då tar vi hit egyptiska Mazaher Ensamble som ska göra en exorcistisk kvällsrit i Inkonsts blackbox. De spelar zar som är en uråldrig musiktradition som användes för att hela människor genom att åkalla andar, säger Ansar Bakir.
Den 11 april väntar en Mena Vogue Ball där dansare ska få tävla i tio kategorier inför internationella domare. Temat är Mellanöstern och platsen blir Phatic Studios.
Den 22–24 maj är det dags för en ny filmfestival i samarbete med Habibi Collective på biografen Hypnos.
– Det blir en experimentell queer- och ickebinär filmfestival med fokus på filmskapare från Mena-länderna. Vi ska visa de filmer som Malmö Arab Film Festival inte vågar visa. Filmerna skildrar den verklighet som finns där och i diasporan, men som många tror inte existerar, säger Ansar Bakir.
Vad är drömmen med Shako Mako?
– Att det ska vara ett kulturhus som kan göra skillnad, som vågar töja på gränserna och vara en säker plats för oss och vårt community. Vi är här för att stanna.
Gå till toppen