Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenska företag kan påverkas av coronaviruset: ”Ovissheten är stor”

Ett hundratal sydsvenska företag kan påverkas av utvecklingen av coronaviruset i Kina. På sikt kan ekonomin för ett stort antal företag drabbas.
– Det finns säkert bolag som redan nu sitter och funderar på hur de ska lösa saker och ting, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

Att förutse hur coronaviruset kommer att slå mot ekonomin är svårt. Allt beror på när man lyckas få bukt med spridningen. Sydsvenska Handelskammaren har kontakt med sydsvenska bolag som finns i Kina.
Enligt Handelskammarens vd, Stephan Müchler, finns det ett hundratal sydsvenska bolag som bedriver handel, har produktion eller personal i landet.
– Ovissheten är stor, menar Müchler och beskriver oron för virusets framfart i två dimensioner. Det ena är det rent mänskliga, vad som händer med personal och den egna hälsan. Det andra är oron över vad virusets utveckling innebär ekonomiskt.
– Redan nu är det ett avbräck. Det är branscher som står stilla under lång tid. Vi har underleverantörer i Kina. De företag som har insatsvaror från Kina kommer få problem relativt snart. Det finns säkert bolag som redan nu sitter och funderar på hur de ska få saker och ting att fungera, säger han.
HD och Sydsvenskan har tidigare skrivit om hur både Tetra Pak och Alfa Laval i Lund har vidtagit åtgärder för sina anställda för att minska överföring av coronaviruset.
Men vad de ekonomiska förlusterna kan bli för sydsvenska bolag är svårbedömt. I Kina har ekonomin mer eller mindre varit vilande sedan virusutbrottet. När handeln på Shanghaibörsen på måndagen öppnade för första gången sedan den 23 januari rasade kurserna med över 9 procent, trots att Kinas centralbank gått in med likviditetsstöd på marknaden motsvarande 1680 miljarder kronor.
– Helt uppenbart har ju partiledningen i Kina förstått att det här kommer att slå hårt, säger Stephan Müchler.
Carina Centrén, regionchef på Svenskt Näringsliv, uttalar sig i generella termer beträffande hur viruset påverkar de sydsvenska företagens ekonomi.
”Generellt kan man säga att det kan få konsekvenser som lägre omsättning, hinder och nedgång i produktionen om ingående komponenter inte inte fås fram, exempelvis om fabriker och leverantörer stängs i Kina och leveranser inte kan ske till Sverige. Det senare påverkar ju inte bara producerande företag utan även handelsföretag. Det är dock i nuläget allt för tidigt att göra några ekonomiska bedömningar av det,” skriver hon i ett mejl till HD och Sydsvenskan.
Läs också Viruschocken slår hårt mot kinesisk ekonomi
Läs också Tetra Pak stoppar resor till Kina
Gå till toppen