Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Dödens grupp” mellan Sverige och OS-dröm

Basketlandslagets väg till Tokyo går via Oostende. Där avgörs ”dödens grupp” – med en redan OS-klar motståndare i första matchen. – Det är konstigt, jag fattar det egentligen inte, säger Frida Eldebrink.

Frida Eldebrink vill till OS i Tokyo.Bild: Andreas Hillergren/TT
Det är det internationella basketbollförbundet Fiba som utnämner kvartetten som gör upp i OS-kvalet i Oostende som ”dödens grupp”. Här i den belgiska lilla kuststaden ställs Sverige inte bara mot värdnationen utan också mot ett stjärnspäckat Kanada och redan OS-klara Japan.
– Det är tre otroligt tuffa matcher, säger Frida Eldebrink.
Sverige inleder OS-kvalet på torsdagskvällen, i matcharenan Versluys Dome ett rejält stenkast från strandpromenaden. Motståndare är Japan, som oavsett resultat tar en av de tre olympiska platserna från gruppen. Sverige – som aldrig har spelat OS – måste därför ha antingen Kanade eller Belgien bakom sig i tabellen när kvalet är färdigspelat på söndag.
Det gör ett redan tufft kval ännu tuffare.
– Det blir ju en konstig situation i vår grupp. Japan kan hamna sist och i så fall går inte trean i vår grupp vidare, som i andra grupper. Om de ville ha 16 lag i kvalet hade de kunna ge de platserna till två andra lag (än Japan och världsmästarna och likaså OS-klara USA), säger Eldebrink.
Den svenska stjärnguarden har, precis som tvillingsystern Elin, OS i blodet. Pappa Kenth tog OS-brons i spjut i Los Angeles 1984 och fyra år senare var farbror Anders med och tog ett ishockeybrons med Tre Kronor i Calgary.
– Man satt när man var liten och kollade på bilder i fotoalbum. Man lekte med invigningskläder och OS-medaljer och lekte prispallsceremonin, säger Frida Eldebrink.
– Pappa har sagt att det är ett av hans största ögonblick i karriären bara att gå in på invigningen. Så det har alltid varit en dröm och drivkraft att också få uppleva OS, man kollar på det varje gång det är och tänker att ”där vill jag också vara”.
32-åringen har hunnit uppleva tre EM-slutspel med landslaget, men det här är någonting annat. Kanske är det karriärens sista chans att nå ett OS som ligger framför henne.
– Man kände när man kom in i hallen och sköt i morse att man fick lite adrenalinpåslag. Att det är i morgon det börjar, säger Eldebrink.
– Det är fantastiskt att vara i den här situationen och allt känns väldigt bra i truppen. Det ska bli jättehäftigt att möta Japan.
Fakta

Sveriges motståndare i OS-kvalet

• Japan (torsdag 18.05)

Japan är redan kvalificerat för OS hemma i Tokyo och kan bli att räkna med där. I OS i Rio för fyra år sedan nådde japanskorna kvartsfinal och i VM 2018 tog sig laget till åttondelsfinal innan Kina blev för svårt. Japan har inte så mycket längd under korgarna och spelar därför en fartfylld basket och försöker skjuta många trepoängare. Asami Yoshida, 32, är den stora profilen som är tillbaka i landslaget efter att hon så sent som förra våren annonserade att basketkarriären var över.

• Kanada (lördag 20.35)

Det kanadensiska landslaget är rankat fyra i världen. I VM för två år sedan slog man bland annat Frankrike på vägen till kvartsfinal, där värdnationen Spanien satte stopp för Kanada. 23-åriga guarden Kia Nurse är lagets stora stjärna och den som ska försöka leda Kanada till landets tredje raka OS. I den kanadensiska truppen finns också gamla svenskbekantingen Miah-Marie Langlois som utsågs till basketligans bästa spelare när hon var med och såg till att SM-guldet hamnade i Luleå säsongen 2014–2015.

• Belgien (söndag 15.00)

Belgiskorna har lite från ingenstans etablerat sig som stormakt de senaste åren. Laget gjorde i EM 2017 sitt första mästerskap på länge – och tog brons direkt. I VM året därpå slutade Belgien fyra och i EM i fjol femma. Mycket handlar om 26-åriga centern och superstjärnan Emma Meesseman, som med sina 193 centimeter är svårstoppad under korgarna. Meesseman utsågs till mest värdefulla spelare i finalen när hennes Washington Mystics vann amerikanska WNBA i fjol. I senaste VM var hon turneringens bästa returtagare och näst bästa poängplockare.

Gå till toppen