Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter succén – nu rasar Tesla

Det såg ut att gå spikrakt uppåt. Men efter negativa nyheter knutna till coronaviruset rasar nu Tesla på börsen – nedgången under de första timmarnas handel på New York-börsen är så stor som 19 procent.

Problem för Tesla i Kina slår hårt mot aktiekursen. Arkivbild.Bild: Ding Ting/AP/TT
Vid årsskiftet handlades en Tesla-aktie för runt 420 dollar. Lite mer än en månad senare, i början på februari var kursen som högst 961 dollar, en ökning med enorma 128 procent. Då hade bolaget bland annat släppt en kvartalsrapport som överträffade alla analytikers förväntningar gällande både vinst och omsättning, och Tesla var bolaget på allas läppar.
Men om Tesla var upp som en sol ser aktien nu ut att vara på väg ner som en pannkaka. Sedan New York-börsen öppnade vid 15.30 svensk tid har aktien närmast befunnit sig i fritt fall, och var vid åttatiden ner runt 19 procent jämfört med gårdagen.
– Det är förstås en reaktion på den häpnadsväckande uppgången som varit. Många har blankat aktien, alltså satsat på en nedgång, och många aktieägare har velat ta hem vinsten man gjort på uppgången, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Hon beskriver Tesla som en stor vattendelare, och liknar hajpen kring bolaget med den som tidigare rådde runt ett annat stort bolag: Apple.
– Apples uppgång berodde på mycket mer än produkten, det blev en hajp och en personkult kring grundaren och vd:n Steve Jobs. På så sätt liknar det vad som händer i Tesla nu, även om det är mer upp och ned på börsen för Teslas del, säger Bratt.
En anledning till raset är att Tesla meddelat att bilar som från början skulle ha levererats i början av februari kommer att försenas på grund av coronaviruset. Bolagets nya fabrik i Shanghai tvingas hålla stängt och leveransen till den viktiga kinesiska marknaden försenas.
Fakta

Teslas bilar

Teslas storsäljare är den billigare elbilen Model 3, som under det senaste kvartalet tillverkades i drygt 87 000 exemplar.

De dyrare elbilarna Model S och Model X tillverkades under samma period i drygt 18 000 exemplar tillsammans.

Model Y, en större och dyrare variant av Model 3, ska börja produceras under första kvartalet 2020.

Pickupen Cybertruck visades för första gången upp i november förra året, och är under utveckling.

Gå till toppen