Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

President överklagar men ställer upp i valet

Oppositionsanhängare firade domstolens beslut i måndags. Arkivbild.Bild: Thoko Chikondi/AP/TT
Malawis president Peter Mutharika kommer att överklaga domstolens beslut om att resultatet från valet i maj i fjol var ogiltigt, men samtidigt säger han sig vara redo att ställa upp när valet tas om.
– Vi vädjar inte om att stoppa nästa val . . . vi är redo att kampanja och vinna som vi alltid gjort, säger Mutharika i ett tal i huvudstaden Lilongwe.
Han tillträdde som president 2014. I maj 2019 vann han enligt de officiella resultaten med liten marginal mot utmanaren Lazarus Chakwera.
Men konstitutionsdomstolen överraskade i måndags genom att ogiltigförklara det senare valet. Enligt domen handlar det om ”omfattande, systematiska och allvarliga” oegentligheter, bland annat att innehåll i resultatdokument ändrats med korrigeringsvätska. Domstolens fem domare var eniga och beslutade att valet ska göras om inom 150 dagar.
Mutharika har sex veckor på sig för att överklaga. Han säger att det ska göras för att korrigera ”grundläggande fel i domen”.
Gå till toppen