Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handbollsglädje utan hinder - turneringen som blivit tradition

För andra året i rad håller Lindänge grundsärskola handbollsturnering för eleverna i årskurs 3-9. ''Det spelar ingen roll vem du är, alla kan spela handboll i en anpassad miljö och tolererande klimat'' säger huvudarrangören och idrottsläraren Jonas Holm.

'Handbollens dag'' för Lindänge grundsärskola. Från vänster:Jessica Perski med Anton Thuvesson, Tina Thörnkvist med Dodo Kandeel, Arisha Anjum med pedagog Maria NilssonBild: Lars Brundin
Eleverna ger ifrån sig glädjetjut när det plötsligt blir mål. Jonas Holm springer runt i idrottshallen. Det är högt tempo när Danmark möter Norge.
– Handbollsturneringen ligger alltid parallellt med ett stort mästerskap och vi bildar lagen utifrån länder som är med. Det har precis varit EM i handboll och förra året var det VM, säger Jonas Holm
Turneringen som numera har blivit tradition pågår en halv dag och lagen består av både elever och personal som spelar tillsammans.
I publiken finns personal, elever och anhöriga på plats och uppmuntrar med hejarop när bollen far fram i luften. Jonas Holm tycker det är viktigt att lyfta barn med normbrytande funktionsvariationer.
– Det finns en stor potential för utveckling genom idrott. Det spelar ingen roll vem du är, alla kan spela handboll i en anpassad miljö och tolererande klimat.
Lindänge är den största grundsärskolan i Malmö och har 75 elever i årskurserna 1-9. Eleverna är indelade i 11 olika klasser med olika inriktningar till exempel språk och estetisk verksamhet.
Under handbollsdagen medverkar elever från olika årskurser och klasser. Jonas Holm berättar även att turneringen precis som undervisningen, är anpassad till eleverna.
– Det är viktigt att idrotten är upplevelsebaserad. Handboll är en bra sport jämfört med andra lagsporter eftersom vi kan anpassa reglerna till eleverna för att få det att fungera. Det är en sport med mycket samspel.
Gå till toppen