Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

WHO vill ha miljarder för kampen mot viruset

Majoriteten av dem som insjuknat av coronaviruset finns i Kina, men smittan har spridits till många andra länder. Världshälsoorganisationen (WHO) vill ha miljardbelopp för att hjälpa fattiga länder i kampen mot coronaviruset.

Kryssningsfartyget Diamond Princess ligger för ankar utanför Yokohama i Japan.Bild: Kyodo/AP/TT
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger vid en presskonferens i Genève att organisationen vill ha 675 miljoner dollar (nära 6,5 miljarder kronor). Pengarna ska gå till ekonomiskt svagare, mer utsatta länder som för närvarande har mindre möjligheter att upptäcka och förebygga smitta.
– Vi är bara så starka som den svagaste länken, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Han pekar på att det finns smitta i 24 länder, men att en väldigt hög andel av fallen är i Kina. Därför finns möjligheter att bromsa spridningen och Tedros Adhanom Ghebreyesus upprepade ett budskap till de rikare länderna:
– Investera i dag, eller betala mer i morgon.
WHO ska hålla ett möte i Genève den 11–12 februari för att diskutera diagnosticering och möjligheten att få fram läkemedel och vaccin mot viruset.
Japan har satt över 3 700 personer ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess i karantän. Fartyget ligger för ankar utanför Yokohama, sedan en tidigare passagerare testat positivt för sjukdomen i Hongkong. Omkring 200 passagerare har testats för sjukdomen, och de tio som bekräftats smittade har förts i land för vård.
I Hongkong hålls passagerare kvar på ett fartyg efter att några ur besättningen uppvisat symptom. Tre personer som befunnit sig ombord på fartyget tidigare under resan har konstaterats bära på viruset. Hur länge de över 1 800 personerna kommer att bli kvar på fartyget är oklart, uppger en talesperson för Hongkongs hälsodepartement.
Människor ombord har lagt upp bilder på sociala medier som visar personal iförda munskydd och rockar.
”Det här är ingen trevlig situation”, säger britten David Abel i en video som han lagt upp på Facebook.
Två flygplan med cirka 350 amerikaner ombord som evakuerats från staden Wuhan i Kina, där utbrottet startade på en marknad, har landat i Kalifornien. De evakuerade ska hållas i karantän i 14 dagar på ett hotell på basen.
Hongkong meddelade på onsdagen att personer som reser från Fastlandskina till Hongkong måste sitta i karantän i fjorton dagar. Beslutet gäller från den 8 februari.
– Det är en tuff åtgärd, säger Hongkongs ledare Carrie Lam och uppger samtidigt att Hongkong har 21 bekräftade fall av viruset.
Det totala antalet smittade har passerat 24 000 och antalet dödsfall närmar sig 500. Miljontals kineser är beordrade att hålla sig inomhus för att minska spridningen av Wuhanviruset. De 65 dödsfall som inträffat det senaste dygnet har inträffat i Hubeiprovinsen, där Wuhan ligger.
Fler och fler städer utanför Hubeiprovinsen fortsätter att införa olika typer av restriktioner. Wenzhou i Zhejiangprovinsen är en av städerna som vidtagit de kraftfullaste åtgärderna. Staden, med nio miljoner invånare, har stängt av såväl flera vägar som tunnelbana och annan kollektivtrafik. Skolor och universitet ska hålla stängt fram till den 1 mars och myndigheterna manar människor att inte återgå till sina arbeten förrän tidigast den 17 februari.
Även städer som Taizhou och delar av Ningbo har infört liknande åtgärder. I staden Zhumadian som ligger i Henan-provinsen, granne med Hubei, har myndigheterna bestämt att en person per hushåll får gå ut var femte dag.
Kinas president Xi Jinping uppger att landet befinner sig i ett avgörande skede och att myndigheterna måste förhindra epidemin från att spridas, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Presidenten säger vidare att de förebyggande åtgärder och kontroller som görs har positiv effekt.
Fakta

Tros ha kommit från djur till människor

Man tror att coronaviruset kommer från djur och har spridits till människor, men än så länge är mycket okänt om hur det sprids. Det kan spridas från människa till människa, men inget hittills pekar på att det är speciellt smittsamt mellan människor.

Symptomen är feber, hosta och andra luftvägssymptom. Inkubationstiden för viruset är 2–14 dygn.

De flesta av patienterna som avlidit hade en annan allvarlig underliggande sjukdom.

Coronaviruset verkar likna influensa både till symptom och spridning. Men medan en ganska stor del av befolkningen är immun mot influensa är ingen immun mot coronaviruset. Man vet ännu inte om de som varit sjuka och tillfrisknat blivit immuna.

Hittills har ett fall konstaterats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Gå till toppen