Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jobb till 67 ger högre pension, men hinner man få glädje av pengarna?

Hade man vetat hur länge man skulle leva, då hade valet varit mycket enklare att göra, skriver Jörgen Ekdahl om att välja när man ska gå i pension.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Från och med 1 januari 2020 höjdes lägstaåldern för att ta ut allmän pension, från 61 till 62 år.
Med stor sannolikhet kommer det att fortsätta så här fram till 2026. Vilket innebär för att få ta ut sin allmänna pension, kommer det att ökas från dagens 62 år till 64 år. Och vad säger då våra politiker om detta? Att vi lever längre än tidigare. Medellivslängden ökar för varje år som går, och genom detta måste pensionsåldern också höjas i takt med detta.
Den förra Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt sa för en del år sedan att inte allt för långt fram i tiden får man nog vara beredd på att arbeta tills man blir 75 år. Då var det säkerligen många (bland andra jag själv), som då tänkte det kan inte vara möjligt att detta ska kunna bli verklighet. Men den gode Fredrik (öppna era hjärtan), är nog ganska nära sanningen när vi kommer in på 2030-talet.
Sant är så klart att vi lever längre för varje generation som ska gå i pension. Frågan då man kan ställa sig är hur svenska folket ska orka arbeta fem, sex, kanske sju år längre än man gör i dag.
Men något som våra politiker sällan pratar om är att vårt nuvarande pensionssystem ”blöder”. Det innebär att det betalas ut mer än det kommer in till systemet. I praktiken är det så att fler vill gå i pension tidigare än att arbeta längre. Det man då ofta hör är att du ska arbeta längre så får du mycket bättre pension när du slutar arbeta. Detta är en sanning med modifikation. Här kommer ett litet räkneexempel (gällde före 2020), som visar när pensionsåldern var 65 år. Om en person gick i pension när denne var 63 år respektive 67 år. Månadslönen har då varit en ganska vanlig inkomst för många löntagare, runt 30 000 kronor per månad. Den som då arbetar till 67 års ålder får så klart ett antal tusenlappar (tre till fem stycken) mer i pension än den som har slutat fyra år tidigare. Men då kommer jag till hur många år det tar för den personen som har arbetat 4 år längre för att hämta in de 4 åren (antal kronor), som den som slutade vid 63 års ålder? Personen som slutade vid 63 års ålder, har ju redan tagit ut 4 år av sin pension. En snabb beräkning visar att det tar upp till tjugo år för 67 åringen att ”hämta hem” dessa pengar.
Att 67-åringen arbetar 4 år längre, och då har sin lön är en helt annan sak. 63-åringen har ju sin ledighet, och kan göra precis vad hen vill med sin dag. Detta är ett val som var och en gör. Vill jag sluta nu eller arbeta vidare fyra år till. Allting är beräknat på medellivslängden. Det är samma påse pengar vi pratar om. Går du tidigare i pension, ger det lägre pension. Arbetar du längre ger det högre pension. Vilket innebär i detta fallet att 67 åringen måste leva till hen blir runt 85 år gammal, för att hinna ”räkna hem” sina pensionspengar.
Sedan är det så, att det inte finns något facit för vad som är bäst för den enskilde. Hade man vetat hur länge man skulle leva, då hade valet varit mycket enklare att göra!
Jörgen Ekdahl Pensionär vid 63 års ålder
Gå till toppen