Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig ökning av bedrägeribrott mot äldre

Bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta har ökat varje år sedan 2008. Ofta utnyttjas äldres ovana till ny teknik. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
Antalet bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta har underskattats kraftigt de senaste åren, rapporterar Kommunalarbetaren.
Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes totalt 20 916 bedrägerier mot gruppen 2019 – fyra gånger fler än året innan.
Anledningen till den kraftiga ökningen är ett nytt kodningssystem med fler brottskoder som visar om brottet är riktat mot äldre eller funktionsnedsatta.
Trots det nya systemet tror Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter (NBC), att det fortfarande finns ett stort mörkertal.
– Det här är en känslig fråga och en utsatt grupp. Många känner mycket skam över att de blivit lurade och vill inte anmäla, säger hon till tidningen.
Gå till toppen