Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräll för Buttigieg men käftsmäll för Biden

– En förbluffande seger för vår kampanj, säger den unge exborgmästaren Pete Buttigieg som överraskande leder, med 86 procent av rösterna från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa räknade. – En käftsmäll, säger en betydligt mer nedstämd Joe Biden, som ligger på en för exvicepresidenten neslig fjärdeplats.

Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa på måndagskvällen.Bild: Charlie Neibergall/AP/TT
Efter osedvanligt rösträkningsstrul och nästan ett dygn försenat kom de första resultaten från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa. Den lilla delstaten är först ut i USA:s primärvalsprocess, den som i slutändan syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat.
Det är ännu oklart när de fullständiga resultaten kan redovisas, och det exakta slutresultatet är ovisst. Men med 86 procent av rösterna har en tydlig ledarduo utkristalliserat sig.
I nuläget ligger Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, i topp med 26,7 procent av delegatrösterna. Vermontsenatorn Bernie Sanders ligger tvåa med ett stöd på 25,4 procent, följd av Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,3 procent. USA:s förre vicepresident Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, kommer först på fjärde plats med 15,9 procent.
Delegatrösterna är den avgörande siffran från nomineringsmötena och motsvarar ungefär, men inte exakt, antalet väljare som valt att stödja respektive kandidat. Sett till faktiska röster ligger Sanders strax före Buttigieg, med 34 954 röster mot 39 006.
Trots att en mindre del av rösterna fortfarande ska rapporteras står det klart att resultatet är ett hårt slag mot Joe Biden. Exvicepresidenten har av många pekats ut som favorit i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat och Donald Trumps motståndare i presidentvalet den 3 november.
– Jag tänker inte skönmåla det. Vi tog en käftsmäll i Iowa, säger Biden, som dock betonade att striden inte är över ännu.
– Det här är inte första gången i mitt liv som jag har blivit golvad.
Desto gladare är stämningen i Pete Buttigiegs läger. ”President Pete”, skanderade entusiastiska anhängare vid ett kampanjmöte i New Hampshire.
– Oavsett vad som händer går det inte att förneka att det här är en förbluffande seger för vår kampanj, kandidaturen och visionen ni alla här har varit en del av, sade Buttigieg.
Den 38-årige krigsveteranen Buttigieg, som är öppet gay, sade också att han hoppas att det preliminära resultatet, oavsett om det står sig, visar att USA är mer öppet än många befarat.
– Jag hoppas att det kan visa vägen för människor som undrar om de passar in, som är annorlunda eller inte vet om de passar in i samhället eller i sin familj. Det här är ett bevis på att du kan tro på dig själv och det här landet.
Men för Demokratiska partiet är debaclet i Iowa nedslående av flera skäl. Vid sidan av rösträkningskaoset, som president Trump på twitt er kommenterar med orden ”Ingenting fungerar, precis som när de styrde landet”, tyder preliminära resultat på ett lågt valdeltagande.
I ett uttalande från Demokraterna i Iowa heter det att valdeltagandet är i linje med 2016 – då cirka 172 000 personer deltog i nomineringsmötena. Stämmer det går det emot partiets utsagor om peppade väljare som är redo att göra allt för få till ett byte på presidentposten.
– En besvikelse för partiet, de hade hoppats kunna uppvisa större entusiasm i ljuset av de framgångar man hade vid kongressvalet 2018, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, till TT.
172 000 personer motsvarar omkring en tredjedel av Iowas registrerade demokrater. 2008, då demokraten Barack Obama valdes till president, deltog 240 000 personer.
– I år hade man hoppats på 250 000, för att visa på den stora viljan att besegra Donald Trump, säger Goldford.
Fakta

Det händer härnäst

Iowa är först ut i den amerikanska primärvalssäsongen. Härnäst på tur står delstaten New Hampshire den 11 februari, dit flera av Demokraternas toppaspiranter redan begett sig för att kampanja.

Den viktiga så kallade supertisdagen, då 14 delstater håller primärval, infaller den 3 mars. Dessförinnan håller Nevadas demokrater nomineringsmöten den 22 februari och South Carolina primärval den 29 februari.

Vem som får utmana Donald Trump i presidentvalet i november avgörs slutligt på Demokraterna konvent den 13–16 juli i Milwaukee i Wisconsin (även om ofta står klart vem som blir kandidat långt tidigare i primärvalsprocessen). De allra flesta av konventets delegater är bundna av primärvals- eller nomineringsmötesresultaten i sina hemstater när de röstar fram partiets presidentkandidat.

Republikanernas konvent hålls den 24–27 augusti i Charlotte i North Carolina. Donald Trump är i princip ohotad och kommer att väljas till partiets presidentkandidat.

Gå till toppen