Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planerna på att bygga om Norregård till bostadsrätter bromsas

Nu bromsas planerna på att förvandla hotell Norregård i Falsterbo till lägenheter. Bygglovet får avslag – och nye ägaren måste återvända till ritbordet för att lösa parkeringssituationen.

De planerade lägenheterna, som storleksmässigt varierar från tvårummare och upp till en femma, ligger i ett prisintervall från drygt tre till åtta miljoner. Byggherren kommer att lösa 17 parkeringsplatser inom ramen för den egna fastigheten. Utöver det har man genom ett avtal med kommunen köpt till ytterligare åtta platser på Gröna torg.Bild: Adore Adore/Chroma arkitekter
Familjen Wilander, som tidigare ägde alla hotell på Näset, tog över Norregård 2004 och har sedan dess ägt och sålt anläggningen i flera turer. Senaste affären med nye ägaren Lindström Property gick igenom i början av augusti.
Bolaget äger sedan tidigare ett flertal fastigheter runt Lilla torg och Skeppsbron i Malmö, och på en rad andra orter i södra Sverige. Norregård blir första köpet i Vellinge kommun.
Fakta

Norregårds historia

Resan mot hotell startade 1936, när ursprungsgården köptes in av Postmannaförbundet för att bli semesterhem. Under decenniernas lopp har verksamheten växt och i dagsläget upptar konferensanläggningen med restaurang och ett fyrtiotal hotellrum större delen av kvarteret vid Storgatan.

Norregård ingår i bevarandeplanen för Falsterbo och är q-märkt, en beteckning som avser kulturhistoriskt värdefull miljö. Alla förändringar måste därför göras med hänsyn till gårdens ursprungliga karaktär och den specifika gatumiljön.

Det innebär bland annat att husets vita fasad och siluett, liksom den ursprungliga korsvirkesstommen och detaljer som portar med pardörrar och smidda beslag bevaras. Den grönskande innergården ska även fortsättningsvis vara öppen och obebyggd.

Norregård ingår i bevarandeplanen för Falsterbo och är q-märkt. Det innebär att byggherrarna måste ta stor hänsyn till ursprungsgården och gatumiljön i renoveringen.Bild: Maria Sehlin
Hotell Norregård utgörs idag av två byggnader: en fyrlängad gård från 1700-talet och en nyare fastighet från sjuttiotalet, som på senare år har försetts med en vinkelformad tillbyggnad.
Nu vill Lindström Property bygga om hotellet till nitton bostadsrätter, där den äldre kringbyggda gårdsdelen mot Storgatan görs om till lägenheter i två plan.
Men projektet har stött på politisk patrull.
När frågan om bygglov nyligen kom upp i myndighetsservicenämnden valde en majoritet av ledamöterna att stötta ett yrkande från Sverigedemokraterna – och avslå ansökan.
Knäckfrågan handlar om parkeringssituationen – kontra andelen grönområden i anslutning till husen.
Kristian Svensson (SD) menar att samma problematik har återkommit i flera av kommunens byggprojekt de senaste åren.
– Man överutnyttjar fastigheterna för att få in fler och större byggnader – och istället för att bygga underjordiska p-garage blir det ytor för lek och utevistelse som åker. Det tenderar alltmer åt att tidigare bilfria innergårdar blir parkeringsytor för att kunna öka antalet lägenheter, säger han.
Efter en parkeringsutredning – och i samband med att den nya detaljplanen för området vid Norregård klubbades – tecknade kommunen och byggherren ett avtal som rör Gröna Torg. Det innebär att Lindström Property köper åtta p-platser på torget och dessutom medverkar i den planerade upprustningen av platsen.
– Man klarar alltså inte ens parkeringsfrågan på den egna fastigheten, utan tvingas ta allmän plats på Gröna torg i anspråk, säger Kristian Svensson, som menar att frågan måste utredas vidare.
– I övrigt tror jag ingen har något emot planen.
Nicolai Lachmann, projektledare för Norregård, ser inte att nämndens avslag kommer att påverka projektets tidsram. Vägen framåt blir fortsatta diskussioner med Vellinge kommun – och att skicka in ett nytt bygglov.
– Som vi ser det handlar det om att förtydliga vår ansökan, säger han.
Förhoppningen är fortfarande att de första boende på nya Norregård ska kunna flytta in nästa sommar.
– När det rör byggnader med högt kulturvärde i känslig närmiljö finns det en rad oförutsägbara hinder, som kan påverka projektets framfart. Vi har tagit höjd för det och ser i dagsläget ingen anledning att ändra planerade tider.
Gå till toppen