Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Superbowls hjälte levde vardagsliv på Island

Det är ofta med de lite udda historierna, som man hittar de roliga trådarna.
Att se hur Arnor Traustason hanterar en amerikansk fotboll fick mig att fundera över hans intresse. Det gav en rolig bonuspratstund, där islänningen tände till och berättade och visade sitt stora intresse bortom den fotboll vi pratar om nästan varje dag.
Arnór Traustason efter en träning i Marbella.Bild: LUDVIG THUNMAN
– Jo, jag såg Superbowl. Hela matchen, svarade Arnor Traustason när vi pratat färdigt om vårens EM-kval. Det var jättefint, även om inte mitt lag var i final. Men jag hejade på Patrick Mahomes i stället.
Patrick Mahomes blev ju dessutom matchvinnaren för Kansas City (som inte hör hemma i delstaten Kansas, Donald Trump...) från Missouri. Men vad har nu detta med Island att göra?
– Mahomes bodde på Island några månader. Hans flickvän Brittany Matthews spelade fotboll där, berättade Arnor Traustason. De bodde i Mossfellsbær en halvtimme från Reykjavik.
Så under några månader under 2017 bodde alltså sportvärldens kanske mest omsusade namn just nu i en liten stad med knappt 10 000 invånare på Island och blev lokal kändis. Detta medan Brittany Matthews spelade för Ungmennafélagið Afturelding.
– Jag träffade aldrig honom själv. Men han verkade vara en jättesnäll kille. Jag fick höra en del historier om honom. Så det var självklart att heja på honom och hans lag nu, sa Arnor Traustason, som till vardags håller på Seattle Seahawks och verkligen lös upp när vi började prata om sporten.
För intresset för amerikansk fotboll är stort. Han höll sig alltså vaken halva natten här nere i Marbella för att se Kansas vinna (MFF hade ingen fotbollsträning dagen efter).
– Det är något med sporten där borta. Golf, NBA (basket) och NFL. Jag gillar det. Och amerikansk fotboll är en annorlunda sport med en annorlunda boll som jag gillar väldigt mycket. Basket spelade jag faktiskt själv till jag var femton, berättade Arnor Traustason.
Vi anade att intresset var ganska stort, när islänningen tidigare i veckan gjorde något som såg ut som riktiga "moves" från den amerikanska fotbollen.
– Running routes kallar dom det, sa han och såg nöjd ut.
Gå till toppen