Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Supporter får heta Newcastle i förnamn

Rolf Corneliusson på Öckerö utanför Göteborg har fått lov att ta namn efter sitt favoritlag. Kammarrätten har gett honom tillstånd att lägga till förnamnet Newcastle. – Jag trodde inte att det skulle gå igenom, säger Corneliusson till GT.

Fabian Schär i Newcastle firar ett mål i Premier League i december. Nu får supporten Rolf Corneliusson på Öckerö lov att heta Newcastle i förnamn.Bild: Owen Humphreys/AP/TT
Det började på 1960-talet, när Rolf Corneliussons pappa Lennart var fiskare på en båt som ofta låg vid Englands östkust. Ibland gick pappan och hans kamrater i land och såg på fotboll.
Rolf Corneliusson var bara sju år när han första gången fick följa med pappa på fiskebåten över Nordsjön och se Newcastle. Det blev 2–2 mot Leeds.
Vid det här laget har 54-årige Corneliusson varit i England och sett sitt favoritlag mer än 100 gånger. Det har inte varit direkt glamoröst. Newcastle har åkt upp och ner mellan divisionerna. Den senaste titeln kom 1969, när Newcastle vann Mässcupen – en föregångare till Uefacupen och Europa League.
– Jag har lärt mig att ta förluster och motgångar. Det har jag haft nytta av i andra sammanhang, säger Rolf Corneliusson.
Nu har han dock nått en framgång. För ett år sedan ansökte Corneliusson om att få ha Newcastle som förnamn. Skatteverket och folkbokföringen sade nej. Men Öckeröbon överklagade, och fick ja i kammarrätten.
Det är kanske något med Uefacupen, förresten. Rolfs kusin Dan Corneliusson, från grannön Hönö, vann Uefacupen med IFK Göteborg 1982.
Gå till toppen