Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronaviruset får svenskar att boka om resor

Researrangören Ticket upplever färre bokningar till länder nära Kina medan konkurrenten Tui ser en ökad andel ombokningar. Det pågående utbrottet av det nya coronaviruset får svenskar att tänka till om semesterresor till regionen.

Fler avbokar och färre bokar flyg till Thailand efter coronavirusets utbrott, enligt siffror från Ticket. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix /TT
Var femte svensk som bokat en resa till Thailand via resebyrån Ticket avbokade den sista veckan i januari, att jämföra med var tionde samma period förra året, rapporterar TV4 Nyheterna.
– Vi har märkt av en klart ökad avbokningsvilja, men det är inga lavinartade ökningar, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på resebyrån, till TT.
Antalet bokningar minskade med 42 procent under de första dagarna i februari jämfört med förra året. Även resor till Singapore, Japan, Vietnam och Taiwan har minskat kraftigt.
– Det är framför allt nybokningarna som påverkats mest, säger Daniels, och fortsätter:
– Det är en klart synbar förändring, men sedan är det andra länder i närheten, som Malaysia, Filippinerna och Sri Lanka, som ökar ganska kraftigt istället.
Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till den värst drabbade provinsen Hubei i Kina. Det finns ingen avrådan gällande resor till Thailand eller andra närliggande länder till följd av viruset.
– Det är många som är avvaktande i sitt bokningsbeteende, framför allt till Thailand och Vietnam. Och vissa verkar välja alternativa länder i samma region men där viruset inte fått så stor spridning ännu.
Resebolaget Tui har upplevt ovanligt många ombokningar, men ingen större andel avbokningar. Ving har däremot inte sett några förändringar av bokningar alls.
– Tittar man på bokningsläget nu och längre fram så kan vi se att Thailand sålde på samma nivå förra veckan som det gjorde året innan. Vi har inte sett någon större avmattning, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.
Alla tre bolagen uppger att de märkt av att fler och fler hör av sig till dem med frågor om sin resa.
– Hade du frågat för någon dag sedan hade jag sagt nej, men i takt med att det blir mer uppmärksammat medialt så hör kunderna av sig. Kollegor i butik har också fått mycket frågor. Kunderna vill vara säkra på att det är okej att resa, säger Katarina Daniels.
Coronaviruset drabbar förstås också i hög grad resandet åt motsatt håll. Ett exempel är den svenska och finländska kryssningsverksamheten som känner av att Kina infört förbud för att arrangera gruppresor. Enligt Dagens industri har 11 000 kineser bokat av resor hos Tallink Silja under februari och mars. Hos Viking Line ligger antalet avbokningar från Kina på 2 000.
– Eftersom man inte får resa ut ur Kina nu ser vi inga grupper på inkommande. Hur det här påverkar oss ekonomiskt vet vi inte än eftersom det kostar olika beroende på när man åker, men det är klart att det ändå är en volym som faller bort, säger Johanna-Boijer Svahnström, kommunikationsdirektör på Viking Line, till Di.
Fakta

Bokade resor hos Ticket

Bokningar med Ticket, 1-3 februari 2020 jämfört med 2019.

Thailand: -42 procent.

Japan: -28,5 procent

Singapore: -33 procent

Taiwan: -13,3 procent

Vietnam: -27,6 procent

Källa: Ticket

Gå till toppen