Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toppdirektörerna drar ifrån ytterligare

LO ser rött. Arkivbild.Bild: Robin Haldert / TT
Inkomstklyftorna mellan toppdirektörerna i svenska storbolag och vanliga industriarbetare fortsätter att öka, enligt LO:s årliga jämförelse.
De 50 toppdirektörerna hade 2018 en årsinkomst som låg 60,8 gånger högre än en genomsnittlig industriarbetarlön. Året innan var motsvarande siffra 59,2. Och trendmässigt har vd:arna för storföretagen dragit ifrån kraftigt under 2010-talet.
”LO är mitt i en avtalsrörelse där det ska förhandlas om högre löner för närmare 3 miljoner löntagare. Det är mycket magstarkt att arbetsgivarna vill växla ner löneökningstakten för vanligt folk, när makteliten och vd:arna på de svenska storföretagen fortsätter att dra ifrån mer och mer för varje år”, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.
Snittinkomsten inklusive kapitalinkomster för de 50 toppcheferna var 2018 22,8 miljoner kronor. Industriarbetarlönen låg samtidigt på 375 300 kronor i snitt, enligt LO.
Gå till toppen