Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Trump triumferar. Svart vecka för Demokraterna.

Donald Trump talar i kongressen. Bakom honom vicepresident Mike Pence (R) och talmannen Nancy Pelosi (D).Bild: Alex Brandon
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Detta blev en vecka som Demokraterna i USA nog helst vill glömma. En svart vecka, då det mesta som kunde gå fel också gick fel.
Måndagens primärval i den lilla delstaten Iowa, det med stor förväntan emotsedda startskottet för en process som ska vaska fram Demokraternas utmanare till president Donald Trump, slutade i totalt och pinsamt rösträkningskaos. På onsdagseftermiddagen var det fortfarande bara 71 procent av valdistrikten vars resultat var klara.
På tisdagen höll president Trump tal inför kongressen om tillståndet i nationen. Det slutade med att den demokratiska talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, demonstrativt rev sönder fyra exemplar av manuset till Trumps tal, bakom dennes rygg.
Möjligen var det en reaktion på att Trump inte tog Pelosi i hand när han anlände till kongressen, och visst lyckades Pelosi med sitt grepp stjäla uppmärksamhet från talet. Särskilt omdömesgillt var det ändå inte. Episoden kommer att vändas mot henne och mot Demokraterna. Att sänka sig till Trumps nivå är svårt, för att inte säga omöjligt, så varför ens försöka? Pelosi borde ha tänkt på det råd USA:s förra First lady, Michelle Obama, en gång gav: When they go low, we go high.
Lägg till detta den nu avslutade riksrättsprocessen. Senatens utslag kommer under onsdagskvällen, lokal tid, långt efter att detta skrivits. Men att senaten skulle fälla Trump för maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete, vore sensationellt. För det krävs två tredjedels majoritet i en senat som har republikanskt flertal och i dagsläget är det knappt någon republikansk politiker på högre nivå som vågar sig på att gå emot presidenten.
Friad av senaten kommer Trump att fortsätta hävda att alltihop var en politisk skådeprocess från första början, åtalet en häxjakt och han själv helt oskyldig.
Demokraterna gjorde moraliskt rätt när de startade riksrättsprocessen, men det stod omedelbart klart att de tog en stor politisk risk genom försöket att ställa Trump till svars.
Just nu ser det mesta ut att gå Trumps väg. Hans tal inför kongressen utvecklades också till en lång uppräkning av allt fantastiskt han och hans administration anser sig ha åstadkommit. Inte minst en blomstrande ekonomi som lyft miljoner amerikaner ur arbetslöshet och fattigdom, gett dem hopp och framtidstro.
USA:s framtid är strålande ljus, åren av ekonomiskt förfall är över, landets rikedom, makt och prestige har inte bara återställts, utan nått aldrig tidigare skådade höjder, för att sammanfatta Trumps budskap.
Efter var och varannan mening presidenten yttrade, reste sig Republikanernas ledamöter i sina bänkar och applåderade presidenten. Trump log förnöjt.
Det kanske främsta problemet för Demokraterna inför det presidentval som väntar i november är att Trump – bortom överdrifterna och det sedvanliga självförhärligandet – i mångt och mycket har rätt. Den amerikanska ekonomin går bra. Tillväxten är god, långt ifrån oöverträffad, men helt klart godkänd: 2,9 procent 2018 och 2,3 procent 2019. Arbetslösheten i december var 3,5 procent, den lägsta på 50 år. Under de dryga tre år som gått sedan presidentvalet 2016 har det skapats 7,3 miljoner nya jobb. Färre än de 8,4 miljoner som tillkom under motsvarande period före valet, men inte illa.
I talet vinnlade sig Trump om att framhålla allt gott hans politik fört med sig för landets fattiga och eftersatta, som arbetslösa, ensamstående mödrar och olika minoritetsgrupper.
Och trots riksrättsprocess och skandaler, trots de närmast dagliga och stundliga lögnerna och förlöpningarna, har väljarnas förtroende för Trump aldrig varit större. I en färsk mätning uppger 49 procent av de tillfrågade att de tycker att Trump sköter sitt uppdrag på ett bra sätt.
Medan 94 procent av republikanska väljare har förtroende för honom gäller detta för endast 7 procent av Demokraternas väljare. Denna förtroendeklyfta på 87 procentenheter är den största opinionsinstitutet Gallup någonsin uppmätt.
Så åtminstone på ett område är Trump oöverträffad: Ingen polariserar som han.
Gå till toppen