Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att rättsstaten återupprättas är centralt för Skånes och Sveriges framtid.”

Gängkriminella som har sin maktbas i ett visst område ska kunna förbjudas att vistas där efter avtjänat fängelsestraff, skriver Nyamko Sabuni, Torkild Strandberg och Sandra Pilemalm, Liberalerna.

Polisens kriminaltekniker undersöker platsen där en man mördades i Landskrona på tisdagskvällen.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Rättsväsendet måste få bättre förutsättningar i form av större befogenheter, skärpt lagstiftning och ökade resurser.
Trygghet är grundläggande för att människor ska kunna leva goda liv och för att ett samhälle ska fungera och utvecklas. Våldsutvecklingen i Skåne, med till exempel omfattande sprängningar är därför allvarlig.
Enligt Ylva Ehrlin, analytiker vid Nationella bombskyddet, är antalet sprängningar i Sverige anmärkningsvärt. Hon har inte hittat någon motsvarighet i något industrialiserat land.
I Polisregion Syd anmäldes 500 rån mot unga under 2019. Det är en ökning med 31 procent.
Vi har kunnat ta del av tragiska händelser; en 17-årig pojke knivhöggs nyligen på en skolgård i Lomma, en 15-årig pojke sköts ihjäl på en livlig gata i Malmös centrum i höstas och i tisdags kväll mördades en man i Landskrona.
Utvecklingen måste vändas och det kräver ökade resurser till rättsväsendet, lagskärpningar och förebyggande insatser. Det sista Sverige behöver är politiskt spel och konstruerade konflikter mellan partier. Svenska folket kan med fog förvänta sig mer.
Liberalerna har därför drivit på för en rad lagskärpningar. En del håller på att genomföras, men mer behövs.
När det gäller unga i riskzonen måste socialtjänsten få större befogenhet att gripa in med tidiga och obligatoriska insatser.
Straffen för brott som ofta begås i gängmiljö, som rån, misshandel och grov utpressning, behöver höjas.
Straffrabatten ska tas bort för myndiga som återfaller i brott. Gängkriminella som har sin maktbas i ett visst område ska kunna förbjudas att vistas där efter avtjänat fängelsestraff.
Det krävs också fler synliga poliser på gatorna. Ökad polisiär närvaro har en positiv effekt både på den trygghet människor upplever och på brottsligheten.
De förstärkningar som nu görs måste vara uthålliga och inte bara tillfälliga.
Höstens budget, efter krav från bland annat Liberalerna, resulterade i en anslagshöjning på 700 miljoner kronor till hela rättskedjan för 2020. Inte minst handlar det om ytterligare resurser till Tullverket, som har i uppdrag att stoppa införseln av vapen och narkotika som göder gängen som står för skjutningar och sprängningar på gator och torg.
Nu har vi kunnat driva fram ytterligare en trygghetssatsning på 750 miljoner kronor i år. Det är resurser för att stärka domstolsväsendet, som måste ha förutsättningar att hantera såväl vardagsbrott som grov organiserad brottslighet.
Rån, vapen och grov brottslighet tillhör vardagen för alltför många barn och unga. En viktig del av våra prioriteringar är att säkerställa tidigare och tydligare insatser när unga är på väg in i brott. En del i trygghetssatsningen handlar därför om att minska kommunernas kostnader vid omhändertagande och placering av unga i riskzonen. Omhändertagandet av unga ska styras av behov, inte av kommunernas ekonomi.
Vi kommer att fortsätta driva frågan om att ge rättsväsendet bättre förutsättningar för att göra sitt jobb. Satsningar på trygghet är så viktiga och grundläggande att de inte borde vara föremål för politiskt spel. Det politiska systemet måste snabbt skaffa sig en förmåga att ta itu med stora samhällsproblem och leverera resultat.
Att rättsstaten återupprättas är centralt för Skånes och Sveriges framtid.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona och länsförbundsordförande i Skåne för Liberalerna.
Sandra Pilemalm, ordförande för Liberalerna i Lomma-Bjärred.
Gå till toppen