Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kushner kritiserade Abbas i FN

Jared Kushner, rådgivare och svärson till Donald Trump, besökte under torsdagen FN:s säkerhetsråd för att föredra den fredsplan för Mellanöstern han utarbetat på den amerikanske presidentens uppdrag.

Jared Kushner besökte säkerhetsrådet för att diskutera sin fredsplan och passade på att rikta en känga mot palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.Bild: Susan Walsh/AP/TT
Efteråt riktade han skarp kritik mot den palestinske presidenten Mahmud Abbas förkastande av fredsplanen.
– Han avvisade planen innan han ens hade sett den, sade Kushner.
– Jag tror att han blev förvånad över hur bra planen var för det palestinska folket men han låste fast sig i en position innan planen blev offentlig och jag vet inte varför han gjorde det.
Fredsplanen bygger på en tvåstatslösning men tilldelar israel suveränitet över stora delar av den ockuperade Västbanken, vilket enligt den stora merparten av världssamfundet strider mot folkrätten. Palestinska företrädare hävdar att de inte bjöds in till arbetet med planen.
Kushner anklagade också Abbas för torsdagens våldsamheter i Jerusalem, där flera incidenter inträffade. Bland annat rammade en oidentifierad angripare en grupp israeliska militärer med en bil.
– Han uppmanade till ”dagar av vrede” och han sade det innan han ens hade sett planen, sade Kushner om Abbas.
Gå till toppen