Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

NMR-plakat konfiskeras i unikt mål

I ett unikt mål vid Göteborgs tingsrätt har rätten beslutat att konfiskera de plakat som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bar vid demonstrationen i Göteborg 2017. Plakat som pekade ut en känd journalist som ”förbrytare”. Därmed sätts punkt i en lång och unik rättsprocess.

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg i september 2017.Bild: Adam Ihse/TT
När NMR tågade mot bokmässan i Göteborg i september 2017 bar de flera plakat med olika kända svenskars namn och bild tillsammans med ordet ”Förbrytare”. En av dem som hängdes ut var den tidigare journalisten Willy Silberstein.
I en långdragen process, där till slut Högsta domstolen återförvisade frågan till tingsrätten, har nu Silberstein med hjälp av ombud från föreningen Juridikfronten drivit ett tryckfrihetsärende genom det svenska rättsystemet. Och nu har Göteborgs tingsrätt i ett tryckfrihetsmål med jury beslutat att gå helt på Willy Silbersteins linje.
Plakaten med hans namn ska enligt rätten konfiskeras, det vill säga beslagta eller förverka. Och domen får flera konsekvenser.
– Det blir också straffbart att sprida plakatet igen. Om NMR skulle medföra det här plakatet till en demonstration en gång till går det att ingripa mot brottet ”spridande av konfiskerad skrift”, säger Robin Enander, ett av Willy Silbersteins ombud, till TT.
– En annan konsekvens är att andra personer som på det här sättet blev utsatta för förtal har möjlighet att väcka talan och på samma sätt få upprättelse.
Juridikfronten kommer de närmaste dagarna att kontakta flera av dem som blivit utpekade och upplysa om möjligheten att gå till domstolen på samma sätt som Silberstein gjort.
Beslutet i tingsrätten kan inte överklagas, då det i målet inte funnits någon motpart.
– Det gör målet unikt. Eftersom det inte gick att identifiera någon person som spridare, författare eller tryckare har vi använt möjligheten att väcka en så kallad objektiv konfiskationstalan, säger Robin Enander.
Därmed är tingsrättens utslag slutgiltigt.
Gå till toppen