Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu rivs Svaleboskolans matsal

Dagarna är räknade för matsal och kök på Svaleboskolan i Veberöd. I februari rivs byggnaden och i mars hoppas man på byggstart för den nya. Våren 2021 ska en ny anläggning stå klar.

Gunilla Hansson från serviceförvaltningen på Lunds kommun och Lars-Åke Nilsson, platschef för det byggföretaget som kontrakterats. Tar sig en titt i matsalen som nu ska rivas.Bild: Cecilia Lindberg
Köksmaskiner monteras ned och bärs ut, lokalerna som byggts ut i omgångar från 1960-talet och framåt töms när tidningen tittar förbi på Svaleboskolan. Ett stängsel och en skylt runt byggnaden markerar att något är på gång.
Gunilla Hansson, projektledare på serviceförvaltningen på Lunds kommun, stämmer av läget med Lars-Åke Nilsson. Han är platschef på Otto Nilssons byggnads AB som fått i uppdrag att riva det gamla köket och matsalen och uppföra en ny byggnad med uppdaterat kök och rymligare matsal.
Fukt i väggarna var en anledning till att det 2017 beslutades om rivning.
– Det var utdömt, eftersom huset har byggts ut i omgångar så har byggnaden inte klarat att ta hand om den fukt som kommit från köket, och det har satt sig i väggarna, förklarar Gunilla Hansson.
Då, 2017, hoppades man att bygget skulle komma igång redan 2018, men projektet har dragit ut på tiden.
– Av olika anledningar tog det längre tid, bland annat på grund av konjunkturen. Vid den första anbudsomgången blev det helt enkelt för dyrt och det gjordes ett omtag. Då fick vi fler intressenter, bland andra Otto Nilsson, som blev det slutgiltiga, säger Gunilla Hansson.
Under tiden har köket stängts och paviljonger tjänar som tillfällig matsal. Den byggnad som nu ska rivas hänger samman med den gamla skolbyggnaden i tegel som är från 1931. Den berörs inte av rivningen utan kommer att bevaras. Även den gamla gympasalen ska vara kvar, men renoveras och bli ett rörelserum som kan fungera som avlastning till skolans idrottshall.
Men resterande lokaler utmed Skolgatan ska jämnas med marken och uppstå i ny skepnad på samma plats, till en prislapp av 40,3 miljoner kronor.
Köket får ny utrustning och kapacitet att laga fler portioner mat – 1000 portioner jämfört med tidigare 800 - och det kommer också att finnas utrymme för fler elever. Det blir en avskild serveringsdel vilket gör att matsalen även kan användas som samlingslokal.
Ett staket sattes upp runt matsalen på Svaleboskolan i väntan på rivning.Bild: Cecilia Lindberg
Häromveckan kom startbesked för rivningen.
– Vi river i februari och börjar bygga i mars. Tidigt våren 2021 är vår målsättning att byggnaden ska vara klar, säger Lars-Åke Nilsson.
Lindarna utmed Skolgatan bevaras, men ett träd fälls i samband med bygget.
– Men vi planterar nytt och har planer på mer vegetation på skolgården. Under sommarlovet ses utemiljön över, säger Gunilla Hansson.
Det gamla varuintaget mot Skolgatan. Om allt går enligt planerna kan den nya anläggningen tas i bruk våren 2021.Bild: Cecilia Lindberg
Gå till toppen