Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart om stöd för M-initiativ

M och KD har nu lagt fram förslaget om att ge Migrationsverket direkttillgång till andra myndigheters databaser. Men det är oklart om det finns riksdagsstöd.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. ArkivbildBild: Jessica Gow/TT
Det så kallade utskottsinitiativet lades fram i socialförsäkringsutskottet. Moderaterna och Kristdemokraterna hoppas med det åsamka regeringen ett nytt bakslag i riksdagen med stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Men Vänsterpartiet vill vänta med att ge besked.
– Det är inte säkert att detta är den bästa lösningen, säger V:s migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.
Regeringen hann förekomma M och KD genom att redan innan utskottsmötet avisera att ett liknande förslag redan är på gång som ska börja gälla 1 april. Det uppfyller, enligt justitieminister Morgan Johansson (S), Migrationsverkets behov av snabb tillgång till uppgifter från Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten, när man hanterar ansökan om arbetskraftsinvandring. Syftet är att lättare upptäcka fusk och missbruk.
Migrationsverket och andra berörda myndigheter bjuds nu in till utskottet för att ge sin syn på saken.
Gå till toppen