Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräcken i OS-kvalet: Japans trepoängsskytte

I kväll inleder basketlandslaget OS-kvalet mot Japan. Nyckeln till framgång är att få stopp på motståndarnas trepoängsskytte.

Förbundskapten Marco Crespi under en träning inför OS-kvalet.Bild: Claudio Bresciani / TT
Sverige möter i tur och ordning Japan, Kanada och Belgien i OS-kvalet som i kväll inleds i Oostende. Landslaget har kartlagt Japan – och det är ingen tvekan om vad som är de asiatiska mästarinnornas främsta hot.
– Vi har kollat lite video och de spelar en annorlunda basket. De är kortare, men extremt snabba och skjuter mycket. När de spelade mot Australien (i november) satte de åtta trepoängare i första perioden, säger Sveriges landslagsveteran Louice Halvarsson.
Blågult är därmed förvarnat om vad som väntar i Versluys Dome i den belgiska kuststaden i kväll.
– Vi måste vara redo att spela mot den här typen av basket. Vi kan glömma att stora spelare försvarar mot stora spelare. Alla måste spela försvar mot den spelare som är närmast, säger förbundskapten Marco Crespi.
Italienaren tog över landslaget så sent som i höstas då det blev segrar i de två EM-kvalmatcherna mot Israel och Montenegro. Inför den här veckans OS-kval har det funnits ont om tid att träna med hela truppen på plats. Många spelare anslöt sent till uppladdningen i Södertälje från sina europeiska proffsklubbar.
– Vi har bara haft några dagar och det är inte det bästa för att hinna planera och bygga något. Det är ett galet landslagsfönster, men det är bara att sluta tänka på det nu. Det finns inga ursäkter, säger Crespi, som kan bli historisk genom att bli först att leda ett svenskt damlandslag till OS-turneringen i basket.
Japan deltar i kvalet trots att man som värdnation i OS redan är kvalificerat för spelen i Tokyo. Utöver Japan finns två platser på spel i gruppen och Sverige är klar underdog.
Kanada är rankat fyra i världen, Belgien nia och Japan tia. Sverige ligger som jämförelse 22:a på världsrankningen.
– Vi har ingenting att förlora, säger Louice Halvarsson.
Fakta

Matchguide: Sverige–Japan

Vad: OS-kval, basket.

Var: Versluys Dome, Oostende.

När: I kväll, klockan 18.05.

Tv: Kunskapskanalen/SVT Play och Viasat Sport Extra/Viaplay.

Läget i laget: Sverige reste till Oostende under tisdagen efter att Marco Crespi bantat bruttotruppen till tolv spelare. Landslaget har bara spelat två matcher sedan italienaren tog över som förbundskapten i höstas. Då blev det bekväma segrar mot Israel och Montenegro i EM-kvalet, men nu är motståndet av en helt annan kaliber.

Motståndarna: Japan är som värdnation redan klart för sommarens OS i Tokyo, men deltar ändå i kvalet. Japanskorna var med i VM för två år sedan och nådde då åttondelsfinal, där man slogs ut av Kina.

Förutsättningarna: Förutom direktkvalificerade Japan står två OS-platser på spel. Sverige måste alltså ha antingen hemmanationen Belgien eller Kanada bakom sig i tabellen när gruppspelet summeras på söndag kväll. Sverige möter Kanada på lördag och Belgien på söndag.

Kvällens andra match: Belgien–Kanada (20.35).

Sveriges trupp: 1 Farhiya Abdi, 4 Nathalie Fontaine, 5 Kalis Loyd, 6 Frida Eldebrink, 7 Klara Lundquist, 8 Ellen Nyström, 9 Elin Eldebrink, 11 Regan Magarity, 13 Binta Drammeh, 14 Louice Halvarsson, 17 Amanda Zahui, 24 Paulina Hersler. Coach: Marco Crespi.

Japans trupp: 0 Moeko Nagaoka, 6 Yuka Mamiya, 8 Maki Takada, 10 Ramu Tokashiki, 12 Asami Yoshida, 13 Rui Machida, 14 Sanae Motokawa, 15 Nako Motohashi, 27 Saki Hayashi, 30 Evelyn Mawuli, 81 Kiho Miyashita, 88 Himawari Akaho. Coach: Tom Hovasse.

Gå till toppen