Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sanders och Buttigieg jämsides efter röstkaos

Det tog över tre dygn, men nu har rösterna i Iowa räknats klart. Men inte ger det någon klarhet. Både Vermontsenatorn Bernie Sanders och ex-borgmästaren Pete Buttigieg utropar sig till segrare medan rösträkningen ifrågasätts.

Pete Buttigieg.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
När resultatet från samtliga runt 1 700 valdistrikt nu rapporterats in och sammanställts har Buttigieg säkrat en minimal seger över Sanders med 26,2 procent mot 26,1 procent av de totala så kallade delegatekvivalenterna, enligt Demokraterna i Iowa.
På tredje plats kommer senatorn Elizabeth Warren med 18 procent och på fjärde plats förre vicepresidenten Joe Biden med 15,8 procent.
Det komplicerade framräknandet av delegatekvivalenter – som avgör fördelningen av de 41 delegater från Iowa som är med och röstar fram vem som blir Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli – är det traditionella sättet att utse en vinnare på i Iowa.
Sett till hur många personer som röstat på de olika kandidaterna i Iowa står dock Sanders främst med drygt 2 500 fler än Buttigieg.
De båda rivalerna tar fasta på de olika resultaten för att framställa sig som segrare med vind i seglen inför nästa delstatsdrabbning, primärvalet i New Hampshire på tisdag. Vid ett tal under torsdagen beskrev Buttigieg resultatet i Iowa som en ”utomordentlig bekräftelse” på den politiska vision han lagt fram i sin kampanj, rapporterar AFP.
– I min bok vinner den person som får flest röster, lät det i stället från Sanders.
De stora förseningarna i rösträkningen har skyllts på en ny app som var tänkt att göra det lättare att rapportera in resultaten. I stället resulterade tekniktrassel i flera dagars dröjsmål.
Och förvirringen har spätts på av att även det slutliga resultatet ifrågasätts. Nyhetsbyrån AP, som vanligtvis brukar slå fast utgången, rapporterar att den inte kan utropa någon segrare. AP betraktar resultatet som ofullständigt då det finns tecken på att en del av rösterna inte sammanställts på ett korrekt sätt.
Demokratiska partiets nationelle ordförande Tom Perez uppmanar till en omräkning av rösterna i de valdistrikt som haft problem med resultatsammanställningen.
Partiavdelningen i Iowa har sagt att man endast kommer att genomföra en omräkning om någon av kandidaterna begär en sådan, vilket ingen av dem ännu gjort, skriver The New York Times.
Fakta

Så fördelar Iowa delegater

Demokratiska partiet i Iowa redovisar resultatet från delstatens nomineringsmöten i form av antal röster för respektive kandidat samt den andel så kallade "delstatliga delegatekvivalenter" som dessa röster motsvarar.

Andelen delegatekvivalenter är det viktigaste av dessa mått. Det avgör fördelningen av Iowas 41 delstatsdelegater mellan kandidaterna, och det är dessa som kommer att rösta på Demokraternas konvent den 13–16 juli. Där ska det slutligt ska avgöras vem som får utmana Donald Trump.

Totalt står 2 107 delegatekvivalenter på spel. De motsvarar ungefär, men inte exakt, antalet som röstat på respektive kandidat. Skillnaden har att göra med att delegatekvivalenter fördelas utifrån valdistrikt, vilka dels kan ha olika många registrerade väljare, dels olika högt valdeltagande.

Att vaska fram de 41 delstatsdelegaterna är en flera månader lång process. Iowas 1 678 nomineringsdistrikt utser först 11 402 delegater. Dessa möts kommunvis i slutet av mars och utser då 2 107 representanter, vilka möts i juni för att välja de 41 som ska åka till partiets konvent.

Iowas 41 delegater motsvarar ungefär 1 procent av det totala antalet delegater som kommer att rösta på konventet.

Utöver 41 bundna delegater har Iowa även åtta så kallade superdelegater – ofta personer på tongivande poster i den lokala partiorganisationen – som är fria att rösta efter eget huvud.

Källa: NPR

Gå till toppen