Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Milisledare i CAR dömda för krigsbrott

Centralafrikanska republikens president president Faustin-Archange Touadéra. Arkivbild.Bild: Martial Trezzini/AP/TT
Fem personer som haft ledande positioner i en företrädesvis kristen milis i Centralafrikanska republiken har dömts till livstids fängelse för krigsbrott och brott mot mänskligheten.
Den självutnämnde generalen Crépin Wakanam och löjtnanten Kevin Bere och deras underordnade stod anklagade för att ha dödat över 70 människor ur den muslimska befolkningen i en attack mot staden Bangassou i sydöst och mot en näraliggande FN-bas den 13 maj 2017.
Den så kallade Pino Pino-milisen skapades av kristna och animistiska grupper för att bekämpa den muslimska rebellalliansen Seleka.
Centralafrikanska republiken, som är ett av världens fattigaste länder, har skakats av våld sedan ett maktövertagande 2012, då Seleka tvingade bort den dåvarande kristne presidenten François Bozizé. Under FN-flagg lyckades styrkor från den tidigare kolonialmakten Frankrike driva tillbaka Seleka till landets norra delar och sedan 2016 leds landet av president Faustin-Archange Touadéra.
Ett fredsavtal slöts mellan regeringen och 14 milisgrupper för ett år sedan. Men våldet blossar fortfarande upp med jämna mellanrum.
Gå till toppen