Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige bistår inte Kina med skyddsutrustning

Coronavirusets spridning har lett till att kinesiska myndigheter har bett EU om hjälp med skyddsutrustning, men Sverige kommer inte att kunna hjälpa till med skyddsutrustning. Arkivbild.Bild: Ali Lorestani/TT
Det råder stor brist på skyddsutrustning för att minska spridningen av coronaviruset och Kina har bett EU om hjälp, men Sverige kan inte bidra. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har svarat EU att Sverige inte har det efterfrågade materialet.
– Vi har diskuterat med andra berörda myndigheter och tittat på vilka resurser som finns. Då har man kommit fram till slutsatsen att det inte är möjligt i nuläget att bidra med det här, säger David Sundström, talesperson på MSB, till Ekot i Sveriges Radio.
EU har redan skickat tolv ton skyddsutrustning med de plan som i förra veckan flögs till Kina för att ta hem EU-medborgare. Om fler flygningar samordnas av EU:s organisation för krisstöd är tanken att även de planen ska fyllas med utrustning.
Gå till toppen