Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungt par får fyra års fängelse för 38 bilbränder

En kvinna och en man från Malmö döms till över fyra års fängelse var för en serie bilbränder under 2019. De ska också betala sammanlagt 1,7 miljoner kronor till de drabbade.

Den 25 juli 2019 förstördes tre bilar på Notariegränden i Lund. Den bilbranden friades paret från.Bild: Andreas Hillergren/TT
Bilbränderna som paret döms för ägde rum från slutet av maj till den 27 juli då mannen och kvinnan greps i Furulund.
Enligt åtalet har de vid 13 tillfällen anlagt bränder som lett till 38 utbrända och brandskadade bilar. Bränderna har anlagts i Burlöv, Staffanstorp, Malmö, Lund, Trelleborg och Kävlinge mellan den 30 maj och 27 juli 2019.
– Det började med att polis noterade att de fanns på plats vid ett par bränder och det är ju inte bränder som är nära varandra. En polisman var observant på namnen och när de är vid branden i Furulund, är vi redan intresserade av dem, har åklagaren Helena Lundström tidigare sagt i Sydsvenskan.
Läs också Misstänkta bilbrännare ger olika versioner i rätten
Läs också Åklagaren begär sex års fängelse för bilbränder
Bevisningen mot paret har varit omfattande. De har observerats när de fyllt dunkar med bensin och det finns filmer – både från övervakningskameror och från de åtalade själva – som belägger förloppet.
Deras rörelser framgår också av hur deras mobiltelefoner kopplat upp sig.
Under rättegången nekade mannen till att ha anlagt bränderna – och i vissa fall att ens ha befunnit sig på platsen. Han har sagt att han inte minns, eller kommit till platsen efter det att branden startat.
Kvinnans advokat, Thomas Bodström, anförde å sin sida uppfattningen att kvinnan tvingats att utföra bilbränderna.
– Hon har handlat under tvång, under hot, misshandel och för han har haft nakenbilder på henne som han har kunnat sprida, sade Bodström.
Åklagaren hade yrkat på sex års fängelse. Domen, som avkunnades idag i Lunds tingsrätt, blev dock något mildare. Kvinnan, 23 år gammal, får fyra års fängelse. Den 26-årige mannen döms till fyra år och sex månaders fängelse.
Gå till toppen