Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Viktigare med predikoturer än konserter

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I december 2019 bestämde Svenska kyrkan i Malmö och andra pastorat i Skåne, att man inte längre skulle annonsera predikoturerna i dagspressen. Tider och platser för gudstjänster skulle istället läggas ut på församlingarnas hemsidor på nätet.
Det är ju väl känt känt att idag är majoriteten av gudstjänstbesökare äldre människor och väldigt många av dessa har varken datorer eller smartphones. Hur ska dessa veta när och vart de ska gå till gudstjänst?
Orsaken till nämnda förändring är förmodligen ekonomisk - annonskostnaderna är säkert dryga. Men i Malmö pastorat har man tydligen råd att annonsera konserter som kyrkan medverkar till, med flera annonser varje vecka.
I Kyrkoordningen står det att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Inte ett ord om konsertverksamhet! Svenska kyrkan tappar idag mängder av medlemmar och den här ”besparingen” lär knappast råda bot på detta!
Vore det då inte lämpligt att annonsera predikoturerna istället för musikaliska evenemang och se till att uppfylla församlingens främsta grundläggande uppgift?
Dags att tänka om och göra rätt, Svenska kyrkan!
Tord Rydén Malmö
Gå till toppen