Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon hittar på glada upptåg i byn

När Linda Lundqvist fick förslaget att flytta till Staffanstorp var hon först tveksam. "Jag trodde att det bara fanns en massa Epatraktorer här". Trots att en av de första sakerna som hon såg när hon besökte orten första gången var just en Epatraktor bestämde hon sig för att flytta hit. Sedan dess har hon blivit en välkänd profil i byn.

Artisten Linda Lundqvist är en riktig idékläckare. "Jag älskar att förverkliga mina idéer".Bild: Lena Karlsson
Få människor är så idérika– och lyckas dessutom genomföra det som de föresatt sig – som musikläraren och artisten Linda Lundqvist.
– Jag älskar att spåna idéer och sedan få sjösätta dem.
Oavsett om det handlar om att arrangera julaktiviteter på torget, allsångståg eller spelningar på pubar och fester har hon ett gemensamt ledord för det hon gör - gemenskap.
– Jag tycker om att göra saker som är inkluderande, gärna med möten över generationerna.
Det senaste exemplet på en sak som hon kommit på och lyckats förverkliga är det hälsoprojekt för eleverna i Staffanstorp som går ut på att hoppa hopprep fem minuter varje dag. Det hela invigdes nyligen med att torgets fylldes av hoppande barn.
– Jag har arbetet som musiklärare i 20 år och har märkt hur eleverna fått allt svårare för att koncentrera sig på senare tid. Då kom jag på att de kunde hoppa hopprep fem minuter varje dag.
Redan efter några veckor har hon märkt att det gett effekt. Barnen har inte enbart blivit mycket bättre på att hoppa hopprep.
– De har mycket enklare för att koncentrera sig på lektionerna. Dessutom har stämningen i klassen blivit mycket bättre.
Hälsoprojektet "Hela Staffanstorp hoppar" pågår under hela våren och planeras att avslutas i stor stil på Staffansvallen. Som vanligt har Linda en idé även kring hur det ska bli.
– Det tänker att det hade varit jättekul att samla så många barn som möjligt på Staffansvallen och försöka slå rekord i antalet som hoppar hopprep. Målet är att komma in i Guinness rekordbok.
Efter det har hon en annan idé som hon hoppas kunna förverkliga i maj.
– Jag har en dröm om att öppna en restaurang där barn lagar mat och serverar, som ett slags omvänt hemmaperspektiv. I restaurangen skulle de få lära sig att ta hand om råvaror och om hållbarhet.
I väntan på att drömmen förverkligas planerar hon att ha ett stort serveringstält på torget vid Rådhuset i samband med Skåne Innovation Week den 23 till 29 maj.
– Där skulle barn i tio till tolvårsåldern laga och servera en jättegod vegetarisk soppa till alla som kommer dit. Det hade varit jätteroligt.
Sin stora idérikedom tillskriver hon framför allt sin far. Hon har vuxit upp i ett tillåtande hem.
– Hemma fick jag alltid lära mig att förverkliga mina idéer. Om det inte skulle gå så är det ju inte hela världen. Antingen kan man göra det på ett annat sätt än man tänkt från början, eller så lägger man ner det och gör något annat.
Att hon ofta får igenom sina idéer i Staffanstorp menar hon har att göra med att tjänstemän och politiker ofta nappar på hennes idéer.
– Om man har en idé som man vill genomföra här i Staffanstorp så brukar det inte vara några problem att kunna förverkliga den. Så det vill jag verkligen ge dem en eloge för, säger Linda Lundqvist.
Gå till toppen