Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hotellägare som alltid har nya projekt på gång

Sven-Olof Torstensson verkar alltid ha nya projekt igång. Är det inte bygget av ett hotell vid den egenägandes gästgivaregården i Staffanstorp så är det nya fastighetsplaner och resor. Dessutom har han i dagarna hunnit med att fylla 80 år.

Han skulle blivit skogvaktare men i stället kom Sven-Olof Thorstensson att bli fastighetsmäklare och hotellägare.Bild: Ulf Sundberg
När Sven-Olof berättar om sitt liv forsar orden ur munnen på honom och det är inte alltid så lätt att hänga med i alla turer. Många av historierna fascinerar lyssnaren, som när han berättar om uppväxten i Brevik mellan Karlsborg och Hjo i Västergötland.
Det är historien om en liten grabb som fick gå genom skogen i flera kilometer för att komma till skolan och redan i andra klass drabbades av en brusten blindtarm som kunde fått allvarliga följder.
Skogspromenaderna gav mersmak och den unge Sven-Olof bestämde sig tidigt för att bli skogvaktare. Då krävdes praktik under flera år för att komma in på skogsbruksskolan tillsammans med studier.
– Där hade jag en lärare som upptäckte att jag hade läshuvud och övertalade mig att börja på tekniskt gymnasium istället. Dessutom hade jag under tiden upptäckt att jag hellre ville ha skogen kvar än hugga ner den som skolan lärde ut, berättar han.
Som nybakad ingenjör i Skövde sökte Sven-Olof fem jobb och det skulle med tiden visa sig att han kunde fått alla fem när han redan hoppat på det första som säljare på Gullringshus i Malmö.
– Först tänkte jag att jag inte ville flytta till Skåne men bestämde mig för att ge det en chans.
Sin första lägenhet fick han på Sofielundsvägen i Malmö och där bodde han kvar tills han tröttnade på den dragiga lägenheten och istället ville ta över en kamrats lägenhet.
– Men det var inte lätt eftersom alla lägenheter på den tiden skulle förmedlas via bostadsförmedlingen och där stod jag en bit ner i kön. Fast vi löste det, förklarar han och berättar historien om hur han gick och skrålade på gården med en spritflaska í handen när de före honom i kön kom och tittade på lägenheten.
Behöver det tilläggas att han fick lägenheten?
Efter att ha pluggat in alla kungörelser som gällde husbygge och försäljning började han sälja hus i Skåne.
– Det gick bra och jag fortsatte till 1975 när jag hoppade av och startade mitt företag Bo i villa istället.
Då hade han även hunnit träffa sin blivande hustru Anitha och med henne vid sin sida störta med ett flygplan han spakade.
– Det var dåligt väder och vi fick inte landa i Ängelholm som utlovat så vi flög till Höganäs. Där var vädret ännu sämre med regn och hård vind så vi störtade. Planet brann upp med vi klarade oss ganska bra. Dessutom flög jag igen två dagar senare för att bli av med eventuell flygrädsla.
Företaget växte och affärerna gick bra tills finanskraschen 1985. Då bytte Sven-Olof spår och började köpa hus istället.
Nu äger företaget flera hus och har även byggt lägenheter på Per Nilsagården i Staffanstorp och som hyrs ut.
Det senaste tillskottet är Gästis i Staffanstorp som man köpte för snart femton år sedan och driver.
– Det håller vi nu på och bygger ut med en hotelldel som jag tar hand om. Fast när det är klart tänker jag lämna över driften till min son som driver Gästis och sedan får vi se om jag hittar något nytt projekt.
Chansen är stor. När vi skiljs åt ska han iväg på ett byggmöte.

Sven-Olof Thorstensson

Gör: Byggentreprenör med mera.
Bor: I Staffanstorp.
Familj: Hustrun Anitha Sweder-Thorstensson, sönerna Adam, Fredrik och Wictor.
Aktuell: Fyllde 80 år den 31 januari.
Gå till toppen