Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kippe” i Arrie kan vara Sveriges äldste travare

Sveriges äldsta travhäst kan mycket väl finnas på en gård utanför Arrie. Där regerar pensionären ”Kippe”, 36 år – en hårding som inte släpper in någon annan häst i sin hage.

Joy och Berit Persson, Susanne Kerwood och Glenn Persson med ”Kippe”.Bild: Markus Celander
Den ljusbrune travaren har visserligen fått lite gråa stänk på huvudet, men annars beter han sig som en pigg yngling i hagen – hoppar upp i luften och slår bakut med bakbenen, landar och dansar runt några gånger och galopperar i väg. Att han gick i pension 1996 är svårt att ta in, medger Joy Persson som äger gården där hästen ”Kippe” bor och föddes 1 maj 1984.
– Han är i fin form. Äter så in i helsicke, som en unghäst, säger han.
Under många år hade familjen Persson – Joy, hans hustru Berit, sonen Glenn och dottern Susanne – uppfödning av travhästar här. ”Kippe”, eller Keep the Key, som han egentligen heter, utmärkte sig direkt, berättar Susanne.
– Han var mycket egen redan då. Det var därför det dröjde till han var fyra år innan han började tävla. Han är fortfarande lite knepig, säger hon och skrattar.
Att han är ”mycket egen” och ”lite knepig” förklarar varför han är ensam i hagen, påpekar Glenn.
– Det är hans egen hage. Han vill inte ha in någon annan häst där för då blir han förbannad och börjar bråka med den. Förr när vi födde upp hästar här så släppte vi in bråkstakarna till ”Kippe” så uppfostrade han dem. De hade en oerhörd respekt för honom.
Stora hästar brukar bli 20 till 25 år gamla. Inte minst travare kan vara slitna i kroppen efter en lång karriär. Äldre hästar får dessutom som regel allt sämre tänder och klarar till slut inte av att tugga maten.
Men trots sina 36 år och åtta år av tävlande med 78 starter är ”Kippe”en ståtlig äldre herre med bra tänder, konstaterar Glenn Persson.
– Jag har luskat lite i det där, hur gammal Sveriges äldsta före detta travare är, men har inte fått något svar på den frågan än. Mindre hästar, som ponnyer, kan bli ganska gamla, men vad gäller travare så känner åtminstone inte vi till någon som är äldre än ”Kippe”.
Gå till toppen