Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mendez tröja ger SVT huvudbry

En hund som andra hundar eller den politiska symbolen "Negro matapacos"? Mendez tröja innebär huvudbry för Melodifestivalens ledning.Bild: Claudio Bresciani/TT
Motivet på den tröja som Mendez bar när han framförde bidraget ”Vamos amigos” i Melodifestivalen kan ha varit ett politiskt budskap, skriver Göteborgs-Posten.
Hunden på Mendez tröja liknar ”Negro matapacos” – ”den svarta polismördaren”, en symbol föreställande en herrelös hund som befann sig mitt i gatuprotesterna i Chiles huvudstad Santiago år 2010. Symbolen förekom på nytt i samband med de våldsamma protesterna som skakade om Mendez hemland Chile i höstas.
– Jag fick höra under direktsändningen att det fanns ett visst symbolvärde i det motivet som var på tröjan, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Göteborgs-Posten.
Huruvida Mendez kommer att diskvalificeras på grund av tröjans möjliga politiska koppling är ”för tidigt att säga”, enligt Helenius.
– Men helt tydligt är att Mendez inte kommer kunna ha den här tröjan på sig framöver, säger hon.
Själv nekar Leo Mendez till att han burit tröjan av politiska skäl.
Gå till toppen