Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skakad Merkel rensar efter regional skandal

Liberalen Thomas Kemmerich är huvudpersonen i det politiska dramat som utspelas i Tyskland, Han blev vald till ministerpresident i förbundslandet Thüringen med hjälp av röster från främlingsfientliga AFD. Kemmerich har avgått, förbundskansler Merkel låter bland annat en minister gå, och regeringskoalitionen skakar.Bild: Michael Reichel/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvingar två uppsatta personer i partiet att lämna sina poster. Merkel och det styrande konservativa CDU försöker därmed återställa ordningen efter skandalen i förbundslandet Thüringen där främlingsfientliga högerpartiet AFD, tillsammans med bland andra CDU, röstade fram liberalen Thomas Kemmerich som ministerpresident.
Det var första gången som AFD aktivt kunde påverka ett viktigt politiskt beslut i Tyskland.
Merkel säger att händelsen är ”oförlåtlig”. Hon beslutade att Christian Hirte som är regeringskommissionären för östfrågor och minister utan departementsansvar får lämna sina uppdrag. Hirte gratulerade Thomas Kemmerich när han blev vald till ministerpresident, alltså regeringschef i delstaten Thüringen.
Även CDU:s regionale ledare Mike Mohring säger att han lämnar sitt uppdrag i maj. Mohring lyssnade inte till CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer, som uppmanade honom att inte rösta för Kemmerich.
FDP:s Kemmerich har lämnat in sin avskedsansökan för uppdraget. Han hade ersatt Bodo Ramelow från Die Linke.
Stark kritik finns också inom socialdemokratiska SPD, som regerar tillsammans med CDU på riksplanet.
Gå till toppen