Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dött lopp mellan tre partier i Irlands val

Parlamentsvalet i Irland verkar sluta i ett dött lopp mellan de tre ledande partierna. Vallokalsundersökningar visar att de tre fick 22 procent vardera. Småpartiers inflytande och utdragna förhandlingar väntar.

Premiärminister Leo Varadkar, i mitten, med partikamrater från Fine Gael inför lördagens val.Bild: Brian Lawless/PA/AP/TT
Vallokalsundersökningar klockan 23 svensk tid, just när vallokalerna stängt, visar att en politisk rysare väntar.
Fine Gael med 41-årige partiledaren och nuvarande premiärministern Leo Varadkar får 22,4 procent, medan högerliberala Fianna Fáil får 22,2 procent och vänsternationalistiska Sinn Féin får 22,3 procent, rapporterar Reuters.
Valdeltagandet sades vara relativt högt, trots hot om stormväder och en viktig landskamp mot Wales i rugby.
Public servicebolaget RTE, som står för vallokalsundersökningen, konstaterar förstås att den statistiska avvikelsen är sådan att det preliminära resultatet i praktiken innebär att samtliga tre partier för närvarande är på samma nivå.
Nu väntar politiska bedömare på hur det går för Gröna partiet, Labour och nykomlingen Socialdemokraterna, vars stöd avgör den fortsatta politiska diskussionen. Enligt vallokalsundersökningen får Gröna partiet närmare 8 procent, Labour 4,6 procent och Socialdemokraterna 3,4 procent.
Fakta

Irlands val

I det irländska valet väljs 160 ledamöter till dáil éireann – det irländska parlamentets underhus.

Omkring 3,3 miljoner irländare var röstberättigade i lördagens val.

Valsystemet, känt som STV (single transferrable vote), är något ovanligt. För att undvika att någons röst ses som bortkastad uppmanas väljarna att rangordna kandidaterna i sin valkrets – så om ens högre rankade val slås ut går rösten till näste person i rangordningen.

För närvarande leds Irland av en minoritetsregering från konservativa Fine Gael med 41-årige partiledaren Leo Varadkar som taoiseach, "ledare", det irländska ordet för premiärminister.

Högerliberala Fianna Fáil leds av 59-årige Micheál Martin Vänsternationalistiska Sinn Féin leds av 50-åriga Mary Lou McDonald.

Gå till toppen