Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemvändaren om FBC:s lyft: ”Vågar ställa krav”

Ellenor Bengtsson Wester är tillbaka i Malmö FBC som en ny innebandyspelare med tuffare inställning och med en skön mästartitel i bagaget från åren i Schweiz.
– Den känslan levde jag länge på och den kommer fortfarande över mig ibland, säger hon.

Ellenor Bengtsson Wester vet vad hon inte vill som innebandyspelare. ”Om jag får välja så spelar jag helst inte forward, för jag är så jävla långsam”, säger hon.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Det finns ett gäng utländska spelare i svensk innebandy där ligan har status som bäst i världen. Malmö FBC har bland annat lockat till sig danskan Cecilia Di Nardo, tjeckiskan Tereza Urbánková och schweiziskan Andrea Gämperli.
Men i klubben finns nu också något så ovanligt som en hemvändare. Ellenor Bengtsson Wester, 23, var med om att ta upp Malmö FBC i högsta serien och spelade där en säsong – sedan lockades hon utomlands av klubbens dåvarande schweiziska import Margrit Scheidegger.
– Jag var lite trött på miljön och att bo hemma, så vi började skämta om det, sedan blev det allvar. Det var ju ändå en viss trygghet när man sticker iväg att man känner någon, berättar Ellenor Bengtsson Wester.
Genom Margrit Scheideggers kontakter ordnades ett helt okej kontrakt med klubben Red Ants från Winterthur nära Zürich.
– Jag var inneboende hos en familj och jobbade extra på en fabrik med att montera robotar, berättar Ellenor Bengtsson Wester.
Efter två säsonger med Red Ants bytte hon till Kloten Dietlikon Jets och var med om att vinna ligan.
– Det var grymt att få avsluta sitt äventyr där på det sättet. Innebandy är stort i Schweiz, man glömmer ofta bort det. Jag kände mig extra nöjd för att det var ett lyckat beslut att byta klubb, säger Ellenor Bengtsson Wester.
Med sig hem hade hon framförallt en massa livserfarenhet, men har också utvecklats som innebandyspelare och används nu främst som back efter att tidigare mest ha spelat center.
– I Sverige har vi individuellt skickligare spelare och det gör ju att högstanivån blir högre. I Schweiz är de lite mer för att springa med bollen. Det har varit bra för mig att utveckla den biten och ta en annan roll.
Inställningen har också vässats.
– Jag tar för mig mer på planen och har blivit mer av en ledare.
Malmö FBC ligger just nu fyra i SSL-tabellen och tar idag emot serieledarna Iksu i Burlövs sporthall. Ellenor Bengtsson Wester känner att laget tagit kliv.
– Tidigare var vi nöjda om vi gjorde en bra match mot något av topplagen, nu jagar vi poäng och resultat.
Vad har förändrats?
– Det har kommit in många nya och hungriga spelare. Jag tror det är den största faktorn att det går bättre. Folk som vill. Kvaliteten på spelarna är också bättre. Sedan är vi heller inte nöjda och då är det klart att du utvecklas hela tiden, för du vill prestera bättre. Också att vi vågar ställa krav på varandra. Det är ju ändå elitverksamhet som vi håller på med.
Gå till toppen