Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen klarar inte arbetet med rikets säkerhet

Det finns stora brister i polisens sätt att skydda den verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet, visar en rapport från myndighetens egen revision.

Säkerhetsskyddet brister hos polismyndigheten, visar en intern rapport. Arkivbild.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Enligt rapporten finns ”mycket väsentliga brister i alla steg” i säkerhetsskyddet, till exempel hur man ska hitta opålitliga anställda i organisationen. En enkät bland polisanställda visar att bara 15 procent ens vet vad ett säkerhetsärende är, rapporterar SVT Nyheter.
SVT har tidigare i veckan avslöjat hur hemliga och säkerhetskänsliga dokument läckt genom att polisen skickat dem till fel adressat. Nu uppdagas även brister i förmågan att skydda rikets säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott.
Rapporten listar en hel rad av brister: dokument från personens säkerhetsutredningar går inte att hitta i efterhand, säkerhetsärenden handläggs och bedöms olika på olika avdelningar och skyldigheten att skydda känslig verksamhet fullföljs inte.
Polisens säkerhetschef Ari Stenman säger i en skriftlig kommentar till SVT att en arbetsgrupp tillsatts för att åtgärda bristerna. Han uppger att arbetet inleddes i fjol ”med att ta fram nya och enhetliga styrdokument inom området”.
Gå till toppen