Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: (S)trid med LO? Tydlighet kan ge fred.

Thorwaldsson och Sjöstedt i Göteborg.Bild: Henrik Brunnsgård/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det rör på sig inom arbetarrörelsen. LO är inte bara mitt i tuffa avtalsförhandlingar, utan också präglat av interna strider. Dels har flera fackförbund, med Kommunal i spetsen, ställt sig utanför lönesamordningen. Dels blir falangstriderna allt hårdare inför sommarens LO-kongress, där vägvalet kan bli avgörande för Socialdemokraternas förutsättningar att sitta kvar vid makten.
Inför valet 2018 genomförde LO en massiv telefonkampanj för att förmå sina medlemmar att gå och rösta på Socialdemokraterna. En halv miljon medlemmar kontaktades med budskapet att ett maktskifte skulle innebära marknadshyror, skattesänkningar och ändrad arbetsrätt. Efter utdragna regeringsförhandlingar slöts sedan 73-punktsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L – med uppgörelser om marknadshyror, skattesänkningar och ändrad arbetsrätt. Ledningarna för flera medlemsförbund reagerade starkt mot detta, men LO stödde överenskommelsen på central nivå. Källor till Expressen hävdar nu rent av att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hade en drivande roll. Hans hemliga avsiktsförklaring med V-ledaren Jonas Sjöstedt sägs ha varit avgörande för statsministeromröstningen.
V ställdes utanför politiskt inflytande, men fick samtidigt en möjlighet att närma sig LO. Sjöstedt bjöds in till ett möte med LO:s styrelse och Thorwaldsson talade på Vänsterdagarna i Göteborg. Men på sistone har relationen mellan de båda ledarna inte varit lika hjärtlig. Thorwaldsson ogillar hur V har gått emot regeringens politik tillsammans med M, KD och SD i riksdagen. Men det hör förstås till saken att han avgår på kongressen och andra inom LO har välkomnat Sjöstedts agerande. Däribland Kommunals ordförande Tobias Baudin.
"Jag tycker att det var jättebra", säger han i Expressen.
Där dementerar Baudin också Thorwaldssons bild av att LO:s styrelse enhälligt ställt sig bakom 73-punktsprogrammet. Vid omröstningen på kongressen i juni ser det ut att bli majoritet för dem som är kritiska till förhandlingarna med arbetsgivarna om ändringar i arbetsrätten. Och om parterna inte lyckas nå något avtal väntar lagstiftning, enligt punkt 20.
Men vid ett sådant lagförslag har Sjöstedt lovat att väcka misstroende mot regeringen. Visst är även Sjöstedt på väg att avgå, men någon ny linje tycks inte vara på gång. Den troliga efterträdaren Nooshi Dadgostar verkar snarare vilja gå ännu längre på den inslagna vägen. Hon lovar fortsatt offensiv oppositionspolitik och siktar särskilt in sig på stöd bland LO-medlemmar.
"Vi behöver ta den plats som Socialdemokraterna historiskt har haft", säger hon till Svenska Dagbladet.
Långsiktigt ser svårigheterna alltså snarare ut att bli större än mindre för S och den rödgröna regeringen. Det är hög tid att börja förklara och försvara de överenskommelser som ingåtts. I synnerhet då det gäller arbetsrätten. Det handlar inte om försämringar, utan om moderniseringar – utgångspunkten är uttryckligen att "grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls". Men det budskapet har S-ledaren Stefan Löfven uppenbart inte nått ut med.
Gå till toppen