Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

DMI varnar för extremväder

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Kattegatt och Skagerack och danska DMI varnar för ”mycket farligt väder” på andra sidan sundet.

Stormen Ciara har passerat och SMHI har tagit bort varningarna om blåsten på land. Men ute i Kattegatt och Skagerack finns fortfarande en klass 1-varning för kuling, och klass 2-varning för mycket högt vattenstånd.
Extremväder väntar i Danmark och en klass 1-varning är utfärdad längs nästan hela kusten. Skärmdump från dmi.dk.Bild: DMI
Fram till onsdag kommer det att fortsätta att vara blåsigt, och på sina ställen kommer det vara höga vattennivåer, speciellt i samband med högvatten. Danska DMI har gått ut med en klass1-varning kring nästan hela sin kust, och kring området vid Limfjorden på norra Jylland råder en klass 3-varning för extremt väder. Varningen beror på det höga vattenståndet och det väntas bli ett vattenstånd på mellan 130 till 180 centimeter över det normala, skriver Ekstra Bladet.
En klass 3-varning innebär att vädret kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Under de kommande dagarna kommer den västliga vinden, som ligger strax söder om det lågtryck som för närvarande befinner sig mellan Island och norra Skandinavien, fortsätta att dra in över Danmark. Det är den ihärdiga blåsten i flera dagar som har skapat de höga vattenstånden. På torsdag närmar sig ytterligare ett lågtryck, men det beräknas ha sitt centrum över Nordsjön och därför blir det inte lika blåsigt i Danmark och södra Sverige.
Limfjorden är historiskt sett känslig för höga vattenstånd och under kraftiga höst- och vinterstormar är det ofta där, på norra Jylland, som vattennivåerna blir som mest kritiska.
Gå till toppen