Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Parasit” skrev historia på Oscarsgalan

”Parasit” skrev historia vid årets Oscarsgala. Den sydkoreanska filmen tog hem bästa regi, bästa internationella långfilm och bästa originalmanus. Dessutom är det den första icke-engelskspråkiga filmen som vinner galans finaste pris: Bästa film.

Bong Joon-Ho visar vad han känner sedan hans "Parasit" vunnit priset för årets film på årets Oscarsgala.Bild: Chris Pizzello/AP/TT
Los Angeles var ovanligt kyligt den här eftermiddagen, med ynka 13 grader och regnskurar. Regnet verkade dock inte göra skådespelarna och de övriga som anlände till galan nedslagna.
Galan i sig blev också en rätt sval historia. Steve Martin och Chris Rock var i och för sig ganska vassa i öppningsmonologen, och skämtade om en del av de kontroverser som omgärdat galan, bland annat bristen på mångfald.
– Jag tycker att det är något som saknas i år, sade Martin.
– Vaginor? svarade Rock, och drog med sig skrattsalvor.
Även Nathalie Portman markerade mot frånvaron av kvinnor bland nomineringarna, genom att bära ett Diorplagg broderat med namnen på kvinnliga regissörer. Endast män har nominerats i regissörskategorin i år.
Men generellt blev det inte några större utsvävningar, de flesta nöjde sig med små gliringar från scenen.
Renée Zellweger tog emot priset som bästa kvinnliga huvudroll för sin version av ”Judy”, och Joaquin Phoenix blev den andre skådespelaren som prisades för sin tolkning av Batmans nemesis ”Joker” (Heath Ledger prisades postumt 2009). Phoenix gick till attack mot orättvisor, och fick en stående ovation av publiken.
– Jag har varit självisk, jag har då och då varit grym (och) svår att jobba med och otacksam. Så många av er i det här rummet har gett mig en andra chans, sade Phoenix som tog emot karriärens första Oscar.
Brad Pitt tog emot aftonens första prestigefyllda pris. Han skojade syrligt om riksrättsrättegången som pågått i USA mot president Donald Trump, där den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inte kallades som vittne.
– De sade att jag har 45 sekunder på mig här. Det är 45 sekunder mer än vad senaten gav John Bolton, sade Brad Pitt när han tog emot statyetten för bästa manliga biroll, även hans första Oscar som skådespelare. Han var en av dem som 2014 fick priset för bästa film som producent för ”12 years a slave”.
Laura Dern fick fira sin 53-årsdag några timmar för tidigt, genom att ta hem bästa kvinnliga biroll för sin insats i skilsmässodramat ”Marriage story”.
– Det här är den bästa födelsedagspresenten någonsin, sade Dern.
Det var Netflix andra pris för kvällen, efter att ha plockat hem bästa dokumentär för ”American factory”. Strömningsjättens ”The irishman”, nominerad i tio kategorier, blev däremot kvällens stora förlorare och vann inte ett enda pris.
Men att det var ”Parasit” som var kvällens stora vinnare rådde det inte någon tvekan om. Sydkoreanska Bong Joon-Ho och Han Jin-Won tog emot originalmanuspriset för ”Parasit”.
– Att skriva ett manus är alltid en sådan ensam process. Vi skriver aldrig för att representera vårt land, sade Bong Joon-Ho på koreanska innan han efter tolkens översättning tillade på engelska:
– Det här är den första Oscarsstatyetten till Sydkorea.
Men det var inte det sista priset till filmen, som även kammade hem bästa internationella långfilm, bästa regi och galans finaste pris – bästa film.
Med undantag för ”The irishman” var priserna relativt spridda mellan filmerna, och många av de som nominerats i flera kategorier fick någon möjlighet att fira. De ansvariga bakom krigsfilmen ”1917”, en av favoriterna inför kvällen med tio nomineringar, var kanske något besvikna. Men filmen – som är inspelad som om den vore gjord i en enda tagning – fick med sig tekniska priserna bästa foto, bästa specialeffekter och bästa ljudeffekter.
Det var svagt med svenskkopplingar under galan, speciellt eftersom svensk-amerikanska kortfilmen ”Life overtakes me” blev utan pris för bästa korta dokumentär.
Billie Eilish, Eminem och Elton John var några av artisterna som uppträdde på årets Oscarsgala. Eilish tog hem flera priser tidigare i år på Grammygalan. Hon sade i tv-intervjuer vid den tillställningen att hon kände sig som en udda fågel. Och hon hade inte hunnit vänja sig vid glamouren inför Oscarsgalan, där hon stack ut med sitt grönsvarta hår, långa svarta naglar och bylsiga mjukiskläder från Chanel.
– Jag känner på samma sätt nu, men till och med ännu mer. Det här är galet, så galet, sade sångerskan till tv-kanalen E! på röda mattan.
Rättad: I en tidigare version av texten fick Laura Dern fel ålder. Hon tog emot sin Oscar några timmar före sin 53-årsdag.
Fakta

Årets Oscarspriser

Bästa film: "Parasit", Bong Joon-Ho, Kwak Sin-Ae

Bästa regi: "Parasit", Bong Joon-Ho.

Bästa manliga huvudroll: Joaquin Phoenix, "Joker".

Bästa kvinnliga huvudroll: Renée Zellweger, "Judy".

Bästa manliga biroll: Brad Pitt, "Once upon a time in Hollywood".

Bästa kvinnliga biroll: Laura Dern, "Marriage story".

Bästa animerade långfilm: "Toy Story 4", Josh Cooley, Mark Nielsen och Jonas Rivera.

Bästa animerade kortfilm: "Hair love", Matthew A Cherry och Karen Rupert Toliver.

Bästa originalmanus: "Parasit”, Bong Joon-Ho och Han Jin-Won.

Bästa manus efter förlaga: ”Jojo Rabbit”, Taika Waititi.

Bästa kortfilm: ”The neighbors' window”, Marshall Curry.

Bästa scenografi: ”Once upon a time in Hollywood”, Barbara Ling och Nancy Haigh.

Bästa kostym: ”Unga kvinnor”, Jacqueline Durran.

Bästa långa dokumentär: "American factory", Steven Bognar, Julia Reichert och Jeff Reichert.

Bästa korta dokumentär: "Learning to skateboard in a warzone (If you're a girl)", Carol Dysinger och Elena Andreicheva.

Bästa ljud: ”Le Mans ’66”, Donald Sylvester.

Bästa ljudeffekter: ”1917”, Mark Taylor och Stuart Wilson.

Bästa foto: "1917", Roger Deakins.

Bästa klippning: ”Le Mans ’66”, Michael McCusker och Andrew Buckland.

Bästa specialeffekter: "1917", Guillaume Rocheron, Greg Butler och Dominic Tuohy.

Bästa makeup: "Bombshell", Kazu Hiro, Anne Morgan och Vivian Baker.

Bästa internationella långfilm: "Parasit", Sydkorea.

Bästa originalmusik: "Joker", Hildur Gudnadóttir.

Bästa originalsång: "(I'm gonna) Love me again" från "Rocketman", Elton John och Bernie Taupin.

Gå till toppen