Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kräver nya regler för potentiella terrorister

Migrationsverkets generaldirektör kräver att regelverket skärps när det gäller potentiella terrorister. ”Dagens regelverk är orimligt och djupt stötande”, skriver Mikael Ribbenvik på Dagens Nyheters debattsida.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kräver att regelverket för personer som är misstänkta säkerhetshot ändras. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
En utredning som ser över reglerna för personer som misstänks vara krigsförbrytare eller säkerhetshot är snart klar. Migrationsverket har lämnat en promemoria till utredningen, där verket föreslår ändringar.
Personer som misstänks ha kopplingar till internationell terrorism eller som kan ha begått krigsbrott kan vägras asyl, men kan inte alltid skickas tillbaka till hemlandet. Detta för att de riskerar dödsstraff, tortyr eller förnedrande behandling där.
Dessa personer får enligt Ribbenvik ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på ett år och tilldelas samma rättigheter när det gäller exempelvis sjukvård och socialförsäkring som alla andra i samhället. I fjol beräknades denna grupp bestå av 122 personer, vilket var fler än någon gång tidigare, enligt Ribbenvik.
Vidare har de också rätt att arbeta i Sverige och tilldelas ett främlingspass, som ger dem möjlighet att resa. Ribbenvik anser att det är direkt olämpligt med tanke på Sveriges åtagande när det gäller säkerhetssamarbetet i Europa.
Gå till toppen