Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SMHI stryker varningen för det skånska vädret

Stormen Ciara drabbade Skåne sent på söndagen. Efter midnatt kom en ny varning för hårda vindbyar. Men vid 14-tiden på måndagen valde SMHI att stryka varningen.

Söndagseftermiddag vid ett blåsigt Öresund. På måndagseftermiddagen har vädret lugnat ner sig.Bild: Johan Nilsson/TT
Stormen Ciara drabbade Skåne med full kraft sent på söndagskvällen.
I Helsingborg stannade vindhastigheterna vid 18,2 meter per sekund, medan Malmö fick 22,5 meter per sekund.
Åtminstone i Malmö uppmättes de allra kraftigaste vindbyarna vid 23-tiden på söndagen.
Natten har varit hektiskt, både för polis och för räddningstjänst.
– Det har varit fallna träd och annat – men lyckligtvis inte några större trafikolyckor vad vi känner till, säger Katarina Rusin vid polisens ledningscentral.
Två fallna träd blockerar på måndagsmorgonen cykelbanan vid Apelgården i Malmö.Bild: Gunilla Granholm
På måndagsmorgonen var 888 kunder på Eons nät i Skåne strömlösa. Klockan 11.20 var siffran 212 strömlösa skånska hushåll.
Klockan 01.30 natten till måndag utfärdade SMHI en ny klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i hela Skåne, inklusive Österlen.
– Det ser ut att kunna dra in och tillta från tio eller elva på måndagsförmiddagen, sa meteorolog Alexandra Ohlsson på SMHI vid åttatiden.
Klockan 11.20 inhämtade HD och Sydsvenskan aktuella vindstyrkor från tre stationer:
• Malmö hade då en byvind på 14 meter per sekund.
• Falsterbo 17 meter per sekund i byarna.
• Hallands Väderö hade då 18 meter per sekund i byarna.
När HD och Sydsvenskan hade kontakt med SMHI strax efter klockan 11 kvarstod varningen, men meteorolog Linus Karlsson menade att den kraftiga vinden skulle komma senare.
Strax efter klockan 14 valde SMHI att ta bort varningen på land helt. Ute på Öresund kvarstår kulingvarning och varning för högt vattenstånd, orsakat av den kraftiga västvinden.
– Varningen är bortplockad. Vinden har avtagit. Det blåser inte på varningsnivå längre, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.
Vad gick fel i prognosarbetet?
– Den varning som var utfärdad skulle avslutas nu. Varningen nedgraderades från klass 2 i går till klass 1 i natt. Nu under eftermiddagen har vinden avtagit, säger hon.
Men Moa Hallberg påpekar att det även på måndagen har blåst ordentligt.
– Falsterbo var uppe på 26,6 meter per sekund i morse och förmiddags. Men det är också en tuff station som är blåsigare än inåt landet.
Gå till toppen