Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stormen gav minuspriser på el

Storm, mildväder och natt. Perfekt läge för billiga elpriser. För första gången någonsin hade Sverige negativa elpriser natten till måndag. – Ett unikt läge, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Full snurr på vindkraftverken. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Minus 0,2 öre per kilowattimme. Så mycket kostade elen som lägst mellan klockan 1 och 2 natten till måndagen, enligt elbörsen Nordpool. Och det är första gången Sverige haft minuspriser.
– Under ett fåtal gånger tidigare har vi varit väldigt nära, säger Matina Rosenberg.
Det är dock väldigt få elkonsumenter som har avtal där man betalar per timme.
– Men det drar ner genomsnittspriset, säger Björn Björnson, elexpert på God El.
Elräkningen lär bli ovanligt billig denna vinter. Januari var den billigaste januarimånaden sedan 2007, enligt Björn Björnson.
– Och även februari ser ut att bli superbillig, säger han.
Flera faktorer ligger bakom. Milt väder, mycket nederbörd under höst och vinter – vilket fyllt på vattenmagasinen – och en stadig tillkomst av nya vindkraftverk. En storm ovanpå det, så är förutsättningarna perfekta för extremt låga elpriser.
Vindkraften stod för hela 37 procent av Sveriges samlade elproduktion under söndagskvällen och natten när det blåste som mest, visar preliminära siffror från Svenska Kraftnät. Det var lika mycket som kärnkraften producerade och mer än dubbelt så mycket som normalt. Även i vanliga fall är elanvändningen normalt betydligt lägre på helger och nätter, vilket i sin tur gör att vattenkraften stänger igen dammluckorna.
Gå till toppen