Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Larmet: Hockeyklubborna på väg att ta slut

Det börjar bli brist på ishockeyklubbor i NHL på grund av att coronaviruset stängt tillverkningen i Kina.
– Jag försöker att inte ha av så många nu, säger Bostons forward Charlie Coyle till Boston Globe. Även svenska SHL-spelare kan drabbas.

Bostons Jake DeBrusk, till höger, håller hårdare i sina hockeyklubbor för tillfället. På grund av coronaviruset står klubbproduktionen i Kina still. Arkivbild.Bild: Paul Vernon/AP/TT
De två största klubbleverantörerna Bauer och CCM tillverkar sina klubbor i Kina. Så när fabrikerna aldrig öppnade efter det kinesiska nyåret, på grund av coronaviruset, började det bli oroligt i hockeyvärlden.
– Det är exakt likadant över hela världen. Vi tar det dag för dag och jobbar tajt med lagen och hör vilka spelare som har eller inte har klubbor och sedan försöker vi hitta på lösningar, säger Marcus Johnsson, internationell marknadschef på svenska Bauer Hockey AB, till TT.
– Än så länge är det inga problem för våra lag, de har de produkter som de behöver just nu, men framöver får vi se.
Johnsson säger att varje elitlag beställer klubbor så att de har tillräckligt för en tid framöver och sedan görs en komplettering mitt under den perioden. Tack vare att utbrottet av coronaviruset skedde i samband med det kinesiska nyåret, då produktionen ändå stod stilla, hade leverantörerna redan säkrat upp med klubbor.
– Man planerar alltid in så att man står sig under den perioden (kinesiska nyåret) så än så länge är det inget lag som har problem, säger Johnsson.
– Jag tror också att spelarna har blivit informerade om situationen och försöker anpassa sig därefter.
Tidningen Boston Globe skriver att en NHL-spelare normalt tar med en ny klubba till varje match och har tre stycken färdigtejpade varje gång han går ut på isen.
Tv-bolaget NBC:s hockeyanalytiker Pierre McGuire säger, enligt Boston Globe, att en materialförvaltare för ett NHL-lag sagt till honom att de flesta spelarna i laget ransonerar klubbanvändningen till en klubba för träning och två för matcher.
Bostons Jake DeBrusk, som använder Bauers senaste modell med hål i klubbladet, säger att han har cirka tio klubbor just nu.
– Jag sparar inte på dem, för jag älskar att skjuta med dem. Men om det blir kris kanske jag måste ändra taktik, säger DeBrusk till Boston Globe.
Framöver tänker han inte ge några klubbor till supportrar.
– Klubborna är värda guld just nu. Jag vill behålla så många som möjligt.
När produktionen väl är igång igen går det snabbt att få leverans, säger Marcus Johnsson.
– Det är ingen större väntetid. Att producera klubbor går väldigt snabbt, och sedan tar vi snabbast möjliga leverans, säger han.
Det lär inte bli någon brist på hockeyklubbor för barn, ungdomar och amatörer som köper sina klubbor själva. Sportbutikerna har tagit in klubbor så att det ska räcka för hela säsongen.
Fakta

Coronavirusets effekter

För att minska på smittspridningen av coronaviruset har många kinesiska företag hållit stängt sedan det kinesiska nyåret.

En del anställda har börjat återvända till kontor, butiker och fabriker och myndigheterna har lättat på reserestriktionerna. Men fortfarande är delar av landet lamslaget, bland annat Hubeiprovinsen där coronaviruset startade.

För stora svenska företag med verksamhet i Kina är det också en bit kvar tills alla arbetsplatser kan bemannas som vanligt. Telekomtillverkaren Ericsson, med 11000 anställda i Kina, siktar på att återstarta anläggningarna i Nanjing under veckan.

Klädjätten Hennes & Mauritz, som har 520 butiker i Kina, håller 334 av sina butiker stängda, men planerar att eventuellt öppna ett antal av dessa under kommande veckor. Många av H&M:s underleverantörers textilfabriker har fortfarande stängt.

Gå till toppen