Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brittisk man smittade elva med coronavirus

Mer än 1 000 personer har dött i det nya coronaviruset och över 42 000 personer i 25 länder är smittade. Världshälsoorganisationen WHO oroas nu över smitta som sprids av människor som inte varit i Kina. En brittisk man har smittat minst elva andra.

Läkare analyserar röntgenbilder av en patients lungor på ett sjukhus i Wuhan i Hubeiprovinsen.Bild: Gao Xiang/AP/TT
Den officiella dödssiffran är nu uppe i 1 016 personer. Det senaste dygnet har 108 människor dött av viruset, det är första gången som dödstalet under ett dygn varit tresiffrigt sedan viruset upptäcktes.
Kinesiska myndigheter har isolerat miljoner människor i stora städer, flera länder har stoppat resenärer från Kina och flygbolag har ställt in flyg för att hålla smittan borta.
Ett fall med en brittisk man som spridit viruset till minst elva andra, utan att ha varit i Kina, har väckt farhågor om en ny spridningsfas utanför Kinas gränser. Mannen smittades på en konferens i Singapore och förde sedan smittan vidare när han åkte på semester i franska Alperna innan han fick diagnosen i Storbritannien.
Av dem som smittats av den brittiska superspridaren har fem lagts in på sjukhus i Frankrike, fem i Storbritannien och en på Mallorca.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att den här typen smittspridning kan vara ”gnistan som tänder en större eld”.
– Men just nu är det bara en gnista. Vårt fokus förblir att begränsa smittan. Vi uppmanar alla länder att utnyttja möjligheten vi har just nu att förhindra en större eld.
Men Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, tonar ned faran något.
– Det finns alltid en risk när människor möts och skiljs och vi har processer för att hantera den typen av risker, men man kan inte stänga ner hela världen.
WHO har nu en grupp med specialister på plats i Kina, under ledning av Bryce Aylward som ledde WHO:s insats under ebolaepidemin i Västafrika 2104–2016.
Landets president Xi Jinping har sedan viruset började spridas hållit sig undan offentligheten, men besökte på måndagen ett sjukhus i Peking. Bilder visar honom iförd munskydd och hur han får febern kontrollerad. Han sade att situationen i Hubei fortfarande är ”väldigt allvarlig” och uppmanade till ännu kraftfullare åtgärder för att förhindra virusets spridning.
Fakta

Saknas vaccin och effektiv behandling

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som fått beteckningen 2019-nCoV, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att 2019-nCoV kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla igång ekonomin.

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan, där 18 fall av coronavirus har konstaterats, har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO, Reuters

Gå till toppen