Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regimstyrkor har tagit tillbaka viktig väg

Den syriska regimen har återtagit kontrollen över hela motorvägen M5 för första gången sedan 2012. Vägen binder bland annat ihop landets två största städer, Aleppo och Damaskus.

Syriska regeringsstyrkor i en by i Aleppoprovinsen under söndagen. Bilden kommer från Syriens officiella nyhetsbyrå Sana.Bild: Sana/AP/TT
President Bashar al-Assads styrkor tog kontrollen över den sista biten av den viktiga transportleden genom att återta en förort till Aleppo från rebeller, uppger det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Vägen, som är drygt 47 mil lång, fortsätter från Damaskus söderut till Daraa och till gränsen mot Jordanien.
Regimen har förlorat delar av landets territorium till rebeller i konflikten som bröt ut 2011, efter att regeringen svarat med dödligt våld på regeringskritiska protester. Våldsamheterna trappades upp och ledde till ett krig där rebellgrupper både strider mot varandra och mot regeringens styrkor om kontrollen över landet. En rad utländska makter understöder aktivt de olika parterna i kriget militärt.
Sedan Ryssland gick in med militärt understöd till regimen hösten 2015 har regeringsstyrkorna återtagit stora landområden.
Konflikten härjar nu som värst i Idlibprovinsen och i mindre områden i angränsande provinser. Det är en av de sista regionerna som kontrolleras av rebeller och omkring tre miljoner människor bor i området. Många av dem har tvingats dit efter att ha flytt tidigare militäroffensiver i andra delar av landet.
Under de senaste syriska framryckningarna, uppbackade av Ryssland och Iran, har 13 turkiska soldater dödats, vilket utlöst några av de allvarligaste konfrontationerna mellan Ankara och Damaskus sedan kriget i Syrien började.
Över hundra regimmål attackerades av turkisk militär på måndagen, enligt Turkiets försvarsdepartement, vilket Damaskus dock inte bekräftat. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att regimen kommer att få betala ett ”väldigt högt pris” för att ha attackerat de turkiska soldaterna.
En syrisk helikopter sköts under tisdagen ned i Idlibprovinsen, enligt Turkiets försvarsdepartement. Två piloter dödades, enligt SOHR, som uppger att den sköts ned av turkiska robotar.
Samtidigt kommer rapporter om att ytterligare minst tolv civila har dött i luftangrepp från syriska styrkor i staden Idlib under tisdagen.
Enligt FN har närmare 700 000 människor tvingats på flykt sedan i början av december.
Gå till toppen