Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V-besked om M-initiativ dröjer

Christina Höj Larsen (V). Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Vänsterpartiet avvaktar med besked om huruvida man ska stödja Moderaternas och Kristdemokraternas utskottsinitiativ om att ge Migrationsverket direkttillgång till andra myndigheters databaser.
– Jag behöver gå tillbaka och tänka lite grann. Det här är stora frågor som både berör integritet, men också hur man begränsar tillgång till information, säger Christina Höj Larsen (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.
M:s och KD:s förslag innebär en lagändring. Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik finns dock en annan lösning som är snabbare och som innebär att det räcker med en förordningsändring av regeringen. Han uppgav för utskottet på tisdagen att den lösningen möter Migrationsverkets behov av snabb tillgång till uppgifter när ärenden som berör arbetskraftsinvandring ska kontrolleras.
Höj Larsen påpekar dock att ibland kan lagstiftning var en bättre väg att gå för att också värna den personliga integriteten.
Gå till toppen