Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotboja kan bli möjligt för unga brottslingar

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).Bild: Johan Nilsson/TT
Regeringen föreslår att dömda ungdomsbrottslingar ska kunna dömas till så kallad ungdomsövervakning, som innebär möjlighet att utdöma fotboja och utegångsförbud under vissa tider, rapporterar SVT Rapport.
Lagförslaget, som ska skickas till lagrådet på torsdag, är tänkt att börja gälla från och med årsskiftet. Tanken är att täppa till en lucka i lagen, för att komma åt brottslighet som inte är tillräckligt allvarlig för att leda till sluten ungdomsvård.
– Vi hoppas att det kan leda till att man kan bryta en brottsutveckling i tid, så att unga människor som är på väg in i allvarlig kriminalitet får den här påföljden och kommer ut ur sin kriminella livsstil, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.
Förslaget har tidigare presenterats i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten, och har även lagts fram av regeringens utredare Karin Sandahl i juni 2017.
Oppositionspartiet Moderaterna välkomnar förslaget, men kräver ytterligare åtgärder mot ungdomskriminalitet.
Gå till toppen