Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fransk polis söker pedofilförfattares offer

Fransk polis efterlyser fler personer som kan ha fallit offer för författaren Gabriel Matzneff. En bok om den då 50-årige författarens förhållande med en 14-årig flicka har orsakat stor skandal i Frankrike.

Vanessa Springoras bok "Le consentement" handlar om författarens förhållande med en 50-årig man då hon bara var 14 år. Arkivbild.Bild: Christophe Ena/AP/TT
Författaren Gabriel Matzneffs relationer med minderåriga var ingen hemlighet i Frankrike. I sin essä ”Les moins de 16 ans” (”De under 16 år”) från 1974 försvarade han sin rätt att ha sex med barn eller tonåringar. Men det var först i december i fjol, när Vanessa Springoras bok ”Le Consentement” (”Samtycket”) kom ut som kulturvärlden reagerade.
Nu har Matzneffs tre bokförlag meddelat att hans böcker inte längre kommer att ges ut och det livstidsstipendium han tilldelades från nationella bokcentret har dragits in. Vanessa Springora är nu 47 år gammal och själv chef för ett franskt bokförlag. ”Le Consentement” är hennes debutbok och i den berättar hon hur Gabriel Matzneff började uppvakta henne när hon var bara 13 år gammal. Förhållandet uppmuntrades av omgivningen. I Frankrike klassas inte sexuellt umgänge med en person under 15 år som våldtäkt, men det är fortfarande olagligt.
Gabriel Matzneff gjorde heller ingen hemlighet av att han ibland även reste till Filippinerna, där han köpte sex av unga pojkar mellan 8–14 år. Han sade i en fransk tv-intervju att han nu ångrar resorna, men att ingen vid tidpunkten ”någonsin sade att de kunde vara ett brott”.
En reporter från New York Times har sökt upp Matzneff på en okänd ort på den italienska Rivieran, dit han tagit sin tillflykt efter att den allmänna opinionen vänts emot honom. Författaren är nu 83 år gammal och beskriver sig själv som ”en levande död”. Han är arg att hans tidigare vänner, upphöjda personer i Frankrike, nu håller tyst.
– De visar sin feghet. Vi kan kalla det försiktighet, men det är mer än försiktighet när det kommer från människor som jag ansåg var mina vänner, säger han.
1986 sökte polisen upp honom, eftersom de hade fått tips om att han bodde med en då 14-årig Vanessa Springora i en lägenhet i Paris. Men då Matzneff hade en papperslapp i fickan från Frankrikes dåvarande president Francois Mitterand så avfärdade polisen anklagelserna som ett illvilligt rykte.
Nu har en utredning tillsatts och åklagaren säger till den franska radiokanalen Europe 1 att man letar efter fler möjliga offer som kan ha utsatts på samma sätt som Vanessa Springora, då hennes fall redan preskriberats. Samtidigt kommer rapporter från AFP att polis just utfört en razzia på ett av bokförlagen som givit ut Matzneff. Det man letar efter är opublicerade utdrag ur hans dagböcker, säger en anonym källa i utredningen.
Gå till toppen