Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill gå på två kilometer lång lina mellan ikoniska fjälltoppar

Röstångabon David Sjöström siktar på världsrekord. Han vill gå på en mer än två kilometer lång lina över en av Sveriges mest spektakulära utsikter: Lapporten i Abisko nationalpark.

David Sjöström på en 2 800 meter lång lina i Senja i Norge 2018.Bild: Smiley videography
David Sjöström, som bor i Röstånga i Svalövs kommun, har gjort våghalsiga saker på lina tidigare. 2018 var han med och slog det dåvarande skandinaviska rekordet på en 320 meter lång lina — slackline — från vattentornet i Landskrona,
Nu planerar han ett nytt världsrekordsförsök i augusti. Han vill spänna upp en slackline över den ikoniska u–dalen Lapporten – Čuonjávággi - i Abisko nationalpark i Norrbotten.
Han har förgäves försökt få tillstånd från länsstyrelsen till att spänna upp en lina över Odensjön i Söderåsens nationalpark. Men i Norrbotten verkar det lättare att få genomföra planerna.
– Det känns så. Kiruna kommun har inga invändningar, tjänstemännen på länsstyrelsen har varit tillmötesgående. Men det är inte klart förrän vi har det på papper.
Se när David Sjöström tar personligt rekord i Indien, januari 2020 (video: Smiley videography).
Det handlar om en drygt två kilometer lång lina, kanske upp emot 2 500 meter. Exakt hur lång den blir vet de inte förrän de kunnat spana på fjället efter att snön försvunnit och hittat lämpliga fästpunkter.
Höjdskillnaden mellan topparna och dalen är 600–700 meter. David Sjöström gissar att höjden från marken blir mellan 250 och 300 meter som mest, beroende på var linan kan fästas.
Då tar han i beräkning att lingångaren sjunker ner ungefär 100 meter i mitten på den elastiska linan.
David Sjöström vill gå på lina över den ikoniska fjälldalen Lapporten.Bild: Anders Berggren
Det blir inte den längsta lina han gått på. 2018 gick han på en 2 800 meter lång slackline i Senja i Nordnorge. Men varken han eller någon annan lyckades gå hela sträckan utan avbrott, och då räknas det inte som rekord.
– Det här blir lite revansch, att komma tillbaka till norra Skandinavien och sätta upp en liknande lina. Men den här gången ska vi gå hela vägen utan att ramla, säger David Sjöström.
Vad händer om man ramlar?
– Inte jättemycket, man klättrar bara upp igen. Man har en säkerhetssele och dubbla klätterrep.
Han kommer att samla en liten grupp erfarna slacklinegångare till rekordförsöket över Lapporten. Bland dem finns de nuvarande rekordhållarna, tysken Lukas Irmler och kanadensiskan Mia Noblet, som gått 2 000 meter på slackline. David Sjöströms personliga rekord ligger på 750 meter.
– Det är svårt att gå mycket längre än 3 000 meter. Utrustningen klarar inte mer spänning än så, linan i sig blir så tung.
– Plus att det tar så lång tid. Det är som ett ultradistanslopp.
Två till tre timmar räknar han med att det ska ta över Lapporten.
– Tekniken är att försöka gå så snabbt som möjligt, men också att kunna vila stående på linan. Man skakar loss armar och axlar, och försöker hela tiden hålla nere sitt stresspåslag, säger David Sjöström.
– Visst, man behöver träna fysisk uthållighet. Men primärt är det en mental utmaning.
”Tekniken är att försöka gå så snabbt som möjligt, men också att kunna vila stående på linan”, säger David Sjöström. Bild från Senja i Norge 2018.Bild: Smiley videography
Fakta

Slackline – på slak lina

Slackline utövas balanserande på ett nylonband uppspänt mellan två punkter — ofta mellan två träd, men mer spektakulärt mellan två hus eller bergstoppar.

Medan klassisk lindans görs på en spänd vajer, så är en slackline elastisk. Utövare av grenen trickline använder det mer som en lång och smal trampolin.

Det band David Sjöström använder är 2,5 centimeter brett och 2 millimeter tjockt.

Här tar sig David Sjöström över den betydligt mer jordnära Halvmånen, strand i Landskrona. Arkivbild från 2017.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen