Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill visa kollapsen i Melodifestivalen

Den självutnämnda schlagerdrottningen och Youtubeprofilen Anis Don Demina är tillbaka i Melodifestivalen. Nu vill han skildra vad som pågår när strålkastarna är avstängda och fläktarna har slutat blåsa. – Folk håller på att tappa det, säger han.

Anis Don Demina är verksam inom flera områden – men det finns en sak som binder dem samman. "I slutet av dagen tror jag att allting handlar om underhållning, det är den gemensamma faktorn i allting jag gör", säger han.Bild: Anders Wiklund/TT
Youtubeprofil, dj, producent, musiker och ett återkommande ansikte i Melodifestivalen – Anis Don Demina har många strängar på sin lyra.
Trots att 26-åringen har gjort musik hela livet finns det ett speciellt datum när han gick från att vara en doldis till att bli igenkänd på gatan.
– 28 juni 2017, säger Anis Don Demina snabbt.
För några år sedan var han en av Sveriges mest anlitade klubbdj:er – utan att för den sakens skull bli känd eller rik. Yrkesvalet tog honom till Dubai, där han en dag lade upp ett Youtubeklipp som kritiserade influeraren Joakim Lundells dj-kunskaper. Det blev snabbt viralt.
– Det hände över en natt. Men det låg år av jobb bakom som förberedde mig, och som gjorde att jag kunde smida medan järnet var varmt, berättar Anis Don Demina.
Nu har han 453 000 prenumeranter på sin kanal, där han berättar om sitt liv, pratar med artister och reagerar på videor. Han har ofta intervjuat och uppmärksammat rappare som senare har slagit stort.
– Sakta men säkert börjar de här svenska rapparna, även de lite mer kontroversiella, få mer utrymme i gammelmedia. Det fick de inte innan. Jag vill tro att mina intervjuer har öppnat en dörr lite.
Trots det vill han inte kalla sig för musikjournalist, utan trycker på att han egentligen bara brinner för svensk hiphop.
– Jag är väldigt bildad på området, musikmässigt och historiskt. Jag har lyssnat på svensk hiphop sedan Latin Kings. Sedan blev jag helt förälskad i intervjukonceptet, det är inte bara att sitta och ställa frågor, det är en jävla konst, säger han.
Anis Don Demina debuterade i Melodifestivalen 2018 som saxofonist i Samir & Viktors bidrag ”Shuffla”, året därpå tävlade han och Zeana med låten ”Mina bränder”.
I år solosatsar Anis Don Demina för första gången med bidraget ”Vem e som oss”, där han försöker att skapa samma känsla som på sina sociala medier-kanaler.
– För dem som har kollat på mig på Youtube är det väldigt mycket glädje, man tror på sig själv, bra stämning, nu ska vi ta över världen! Jag sjunger, jag rappar, jag hoppar och dansar och har väldigt kul, säger han.
Trots att hiphop är hans nuvarande huvudfokus som artist, finns det en annan genre som ligger honom varmt om hjärtat.
– Jag älskar schlager, folk tror inte det. Jag är värsta schlagerdrottningen, berättar Anis Don Demina.
I Melodifestivalens tredje deltävling kommer han att dokumentera allting (som SVT tillåter) med en egen kameraman, för att sedan dela på sina kanaler.
– Jag vill inte visa folk höjdpunkterna. När man frågar någon hur det är att göra Mello svarar de, “kul, bra”. Det är en lögn. Folk håller på att tappa det, det är för mycket att ta in. Jag vill att tittarna ska få se det på riktigt. Inga filter, alla tjafs, alla gräl. Det ska vara en känslokarusell.
TT: Vill du vinna?
– Det hade varit skitkul, men jag tror att det finns andra artister i Melodifestivalen som hade representerat Sverige bättre, som Felix Sandman, Mohombi och Hanna Ferm. Men det hade varit en väldigt bra upplevelse. Och bra content!
Fakta

Anis Don Demina om...

...debatten kring den så kallade gangsterrappen, med utgångspunkt i Malou von Sivers kritiserade intervju med Greekazo:

– Många ställer sig frågan “är det här på riktigt?”. Den mest återkommande frågan i mina intervjuer är “är du gangster?”. Den Malou-grejen, jag fattar var den kommer från.

– Det är samma som man sade om rock på 80-talet, att folk sjöng om Satan. Det är inget nytt och folk kommer att fortsätta ifrågasättas. Jag tycker att folk ska få rappa om vad de vill, det är upp till var och en vad de står för. Det är en fin tanke att ifrågasätta folk som rappar om dåliga saker, men jag tycker att de ska få uttrycka sig på sitt sätt och visa sin verklighet.

Fakta

Anis Don Demina

Föddes 1993 i Sundsvall men växte upp i Stockholm.

Han har tidigare arbetat som dj och slog igenom på Youtube 2017.

Anis Don Demina spelade saxofon i Samir & Viktors bidrag "Shuffla" i Melodifestivalen 2018. Året därpå tävlade han och Zeana med bidraget "Mina bränder". Nu medverkar han för första gången som soloartist med låten "Vem e som oss".

Under 2019 kom ep:n "Anis", samma år släppte han även låten "Postcard" där han samarbetade med Eric Saade.

Favoritlåtar från Melodifestivalen: Martin Stenmarck – "Las Vegas" och Afro-Dite – "Never let it go".

Gå till toppen